5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma késő este szavaz az Országgyűlés a 2009–es költségvetésről, amelynek keretében végleg döntenek a fő makrogazdasági számokról. Emellett a Fidesz kezdeményezésére feltehetően név szerinti szavazás lesz a közszolgák 13. havi bérének eltörléséről. Úgy tűnik, a kormány kényelmes többséget fog szerezni, hiszen a független képviselők mellett az SZDSZ is megszavazza a büdzsét, viszont az MDF, a KDNP és a Fidesz feltehetőleg nemmel voksol majd.

(Mfor-montázs)

Az Országgyűlés november 25-én fogadta el a jövő évi büdzsé fő számait. Eszerint a bevétel 8300,2 milliárd forint, a kiadás 8961 milliárd forint, a hiány 660,8 milliárd forint lesz. Vagyis pontosabban lenne, mert a múlt héten az ellenzék megszavazott több olyan javaslatot, amely növelte a hiányt. Ez azt eredményezte, hogy nőtt a költségvetés jövő évi hiánya - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI-nek vasárnap. Hozzátette: erre elvileg már nem lett volna lehetőség, hiszen a főszámokat, köztük a jövőre tervezett költségvetési hiány mértékét már korábban elfogadta a parlament.

Ha hétfőn elbukna a kormány javaslata, akkor a hiányról szóló korábbi döntést is módosítani kellene, de a költségvetés elfogadásának mostani szakaszában erre már nincs lehetőség, és erre még nem is volt példa - mondta Keller László. Az államtitkár azonban bizakodó, szerinte a többség "visszaállítja" az eredeti tervet, elfogadja a kormány indítványát.

Veres reménykedik

A parlament reményeink szerint hétfőn kellő többséggel elfogadja a 2009. évi költségvetést, mert a legnagyobb kárt az okozná az országnak, ha nem lenne költségvetése - hangoztatta Veres János pénzügyminiszter sajtótájékoztatón pénteken Tapolcán. Soha olyan bizonytalan nem volt a makrogazdasági környezet a soron lévő költségvetést megelőzően, mint az idén.

"Ahogyan a helyzet normalizálódik, illetve változik a következő időszakban, nekünk is végig kell majd gondolni, hogyan lehet alkalmazkodni" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Megjegyezte: ha szükséges, akkor a költségvetési kereteket kell módosítani ahhoz, hogy Magyarország ebben a helyzetben is megfelelően tudjon tovább működni, s hogy a gazdaság megfelelő teljesítményt érhessen el.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Magyar Narancs csütörtöki számában három kockázati tényezőt említett a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban: a bevételcsökkenéssel járó, vártnál kisebb növekedést, a tervezettet jóval alulmúló inflációt, valamint a kiadásokat növelő, a számítottnál több munkahely megszűnését.

"Most olyan költségvetést készítettünk, amelynek a nettó külső finanszírozási igénye lényegében nulla. A költségvetés finanszírozásához nem kell kibocsátani új kötvényt devizában" - fogalmazott az interjúban a miniszterelnök hozzátéve, hogy az IMF-hitelt csak az ország szokásos finanszírozására, az államadósság kezelésére lehet felhasználni - kivéve a magyar bankszektor megerősítésére fordítható mintegy 600 milliárd forintot.

Név szerinti szavazás a 13. havi bérről

A kormány még nyáron nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amellyel a közszolgálati sztrájkbizottsággal tavaly kötött megállapodást hajtotta volna végre. A közalkalmazottak, köztisztviselők és a közszféra más dolgozói újra, egy összegben és a tárgy év végén kapják meg a 13. havi fizetésüket. Erről szeptember-októberben lefolytatták a parlamenti vitát, de a zárószavazás akkor elmaradt. Most pedig a hétfői, az idei utolsó ülés napirendjében megjelent a Munkaügyi Minisztérium javaslata, hogy a változás csak 2010-től legyen érvényes, viszont 2009-ben az idei szabályt se alkalmazzák. Vagyis ezzel iktatnák törvénybe a többször bejelentett szándékot, hogy jövőre nem lesz 13. havi bér a közszférában.

Fidesz: ordító igazságtalanság a 13. havi bér elvétele

A házszabály szerint csak akkor lehet változtatni a szövegen, ha abban belső ellentmondás van, vagy más törvénnyel ütközik. Nos, itt éppen ez a hivatkozás: az ugyancsak hétfőn elfogadandó költségvetésben nincs erre pénz, mert a pénzügyi válság miatt csökkenteni kell a kiadásokat, és ezt az ellentmondást kell feloldani. Emellett a minisztérium arra is hivatkozik, hogy ez neve ellenére nem munkáért járó bér, hanem külön juttatás. Vagyis: nem jogtalan, ha egy évre elveszik.

A Fidesz név szerinti szavazást kezdeményez a közszférában dolgozók 13. havi bérének elvételét tartalmazó indítványról. Az ellenzéki párt ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány 700-800 ezer családot nagyon nehéz helyzetbe hozzon - mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Répássy Róbert brutális megszorításnak nevezte a 13. havi bér elvételét, ami szerinte "ordító igazságtalanság", mert a tanárok, az ápolók, a rendőrök vagy a tűzoltók nem tehetnek arról, hogy a kormány példátlanul nehéz helyzetbe hozta az országot. A közszférában dolgozók eddig is ugyanolyan jól dolgoztak, mint eddig, ezért megérdemlik a 13. havi bérüket, ami egyáltalán nem kegy, hanem törvény szerint jár nekik - hangsúlyozta.

Répássy Róbert úgy véli: a 13. havi bér elvételéhez semmilyen erkölcsi alapja sincs a kormánynak, mert az MSZP folyamatosan elutasítja a parlamenti képviselők létszámának csökkentését, valamint az állami vállalatok igazgatótanácsainak és a felügyelőbizottságainak szűkítését és a tagok jövedelmének korlátozását.

A Fidesz ezért név szerinti szavazást kezdeményez az ügyben, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány ezzel lépéssel a 700-800 ezer családdal akarja megfizettetni a válság félrekezelésének árát, miközben állami cégvezetők, másodállásban felügyelőbizottsági tagok háborítatlanul vesznek fel százezer forintokat.

Az ellenzéki párt politikusa szerint a 18 oldalas zárószavazás előtti módosító 2009-re hatályon kívül helyezi az összes 13. havi bérre vonatkozó szabályt, így legközelebb 2010 decemberében fizetnek ilyen juttatást.

Varga M. István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!