6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hamarosan alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni Egyetem is, amely például a közbeszerzései révén az egész város gazdaságának motorja. Két cég biztosan sokat köszönhet a kancellárnak.

A napokban derült ki, hogy mások mellett például a Debreceni Egyetem is alapítványi fenntartásba kerülhet. Az egyetem közleményben ismerte el, hogy jelenleg az új működési modell vizsgálata zajlik. Bács Zoltán kancellár úgy nyilatkozott, hogy szerinte az alapítványi modellel a jövőben az egyetem működését nem gátolnák, lassítanák a kormányzati és költségvetési hivatali szférára érvényes eljárási szabályok, rugalmasabban tudna reagálni a környezet igényeire, változásaira.

Az egyetem a debreceni stadiont üzemeltető cégben is tulajdonos Fotó: MTI
Az egyetem a debreceni stadiont üzemeltető cégben is tulajdonos Fotó: MTI

A vagyonkezelői alapítványok egyik legfontosabb ismérve ugyanis például az, hogy nem vonatkoznak rájuk a központosított közbeszerzés szabályai. Ebből kiindulva pedig megnéztük, hogy az esetleges alapítványi modellváltás küszöbén álló Debreceni Egyetem mostanában milyen közbeszerzéseket folytatott le és azokon kik nyertek.

Érdemes talán Bács Zoltánnál kezdeni, akit 2014-ben még Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevezett ki kancellárnak. A kancellárok az oktatás és a kutatás kivételével minden gazdasági kérdésért felelősek az adott egyetemen. 

Ami egy kancellár dolga, az a gazdasági ellenjegyzés, egy rektor a közbeszerzésekhez, egyebekhez nem is nagyon ért, s eddig is a gazdasági főigazgató ellenjegyzésével tett mindent. Ezután ezt valószínűleg a kancellár ellenjegyzésével kell, hogy megtegye. Tehát ha a kancellár a gazdasági főigazgató, akkor én továbbra is Bács Zoltánnal fogok egyeztetni

- mondta a dehir.hu 2014-es cikke szerint Szilvássy Zoltán rektor. A cikk szerint Bács Zoltánt 2011 nyarán nevezték ki gazdasági főigazgatónak, emellett a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a DVSC Futball Szervező Zrt. igazgatósági tagja is volt. Jelenleg is tagja a cégadatok szerint a DVSC Futball Zrt. felügyelőbizottságának, a labdarúgó másodosztályban vitézkedő Loki mögött álló társaságnak pedig tavaly decemberben lett új tulajdonosa. Szima Gábor helyett a 41 magánember által alapított DVSC Egyesület lett a többségi tulajdonos, de a fideszes Papp László polgármester által vezetett önkormányzat is kisebbségi tulajdonos maradt, az egyesület elnöke pedig Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő.

Tehát a Debreceni Egyetem kancellárja ott ül a DVSC felügyelőbizottságában (és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke is), miközben az egyetemnek van saját focicsapata is, a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC), amely jelenleg szintén a másodosztályban szerepel. Az önkormányzat által tulajdonolt DVSC Kézilabda Kft., valamint a DEAC támogatói között pedig ott találjuk a Dryvit Profi Kft. nevű céget is. Mindez csak azért fontos, mert jól látszik, hogy mennyire fontos az egyetem számára a sport. Ez azonban például abból is látszik még, hogy a Debreceni Egyetem a közelmúltban számos "sportos" közbeszerzést is lebonyolított, amelyeken például jól szerepelt az említett Dryvit Profi Kft. is.

Az MTI éppen hétfőn tartotta fontosnak, hogy fotót közöljön a Debreceni Egyetem Learning Centerének építéséről, amely a tervnek megfelelően halad. Itt nem sportolni, hanem tanulni fognak a diákok, a nettó 3,4 milliárd forintos, pályázati és saját forrásból megvalósuló épület ez év nyarára készül el. A kivitelező Dryvit Profi Kft.-vel pedig tavaly márciusban kötötték meg a szerződést. Hamarosan viszont egy következő munkának is neki foghat a cég, hiszen 527 millió forintos ajánlattal ők építhetik meg az egyetem Böszörményi úti campusán az új sport funkciójú munkacsarnokot - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Egészen elképesztő sebességgel gyarapodó cégről van szó: 2015-ben még csak 1,9 milliárd forintos árbevétel mellett 140 millió forintos profitot értek el, de 2019-ben már 8,8 milliárd forint forgalomnak örülhettek, ami 877,5 millió forint nyereséghez és 100 millió forint osztalékhoz volt elég. 

2017-ben cégünk a megbízóink, partnereink és a nagyközönség szavazatai alapján az „Év gazdasági szereplője Debrecenben” címet nyerte el.

- vall magáról a Dryvit Profi Kft., amely Bana László tulajdonában is van. A munkacsarnokos közbeszerzésen hatalmas verseny volt, például a TÖMB 2002 Kft.-nél sikerült jobb ajánlatot tenni. A hajdúböszörményi cégnek nem kell nagyon szomorkodnia, hiszen a Debreceni Egyetemnek egy másik közbeszerzésén viszont ők nyertek. Egy tornacsarnokot bővíthetnek és korszerűsíthetnek 239 millió forintért.

A TÖMB 2002 példanélküli szárnyalásáról pedig már több cikkben lehetett olvasni: valóban lenyűgöző, hogy a 2015-ös 3,1 milliárd forintos árbevételből 2019-re 8,1 milliárd forint lett, a 96 millió forintos profitból pedig 1,1 milliárd forint nyereség lett 2019-re. A Közbeszerzési Értesítőben mintegy két oldalon keresztül sorjáznak azok az állami és önkörmányzati tenderek, amiket a TÖMB nyert meg. Csak a január 18-án a Debreceni Egyetem két beszerzését nyerte el: a tornacsarnok bővítése mellett az egyetem tulajdonában lévő UD Praktika Szállítási Kft. is őket választotta az egyetem telephelyein felmerülő nagyjavítási és felújítási munkák végzésére évi 240 millió forintos kerettel.

A TÖMB 2002 BT 2002. februárjában jött létre, a fő tevékenysége a takarítás, tisztítás, valamint a parkfenntartás és a karbantartás. Hajdúböszörmény szinte valamennyi alap- és középfokú oktatási intézmény takarítását látja el. De takarítási feladatot lát el a debreceni MODEM-ben is, valamint Hajdú-Bihar Megyében számos megyei intézményben látja el a karbantartási tevékenységet

- szól a cég bemutakozása. A sikeres társaság többségi tulajdonosa Török Imre. A Debreceni Egyetemnek pedig van hajdúböszörményi kara (gyógypedagógia) is, amely a civishir.hu cikke szerint kinőtte a saját ingatlanait, ezért a helyi általános iskola földszintjét megkapta az önkormányzattól, a felújítást pedig a TÖMB 2002 végezte, miután a közbeszerzésen például megelőzte a Dryvit Profi ajánlatát. A Magyar Hang cikke szerint pedig Török Imre tulajdonos felesége Mező Barna testvére, Mező Barna pedig a hajdúböszörményi önkormányzat városfejlesztési osztályának vezetője.

Mindezek csak azért fontosak, mert csak ebből a néhány közbeszerzésből látszik, hogy mennyire nem mindegy, hogy egy egyetem milyen fenntartásban működik, hiszen hatalmas pénzekről és a helyi gazdasági élet egyik legfontosabb szereplőjéről van szó. Például az egyetem az önkormányzat mellett tulajdonos a Debreceni Nagyerdei Stadion-üzemeltető Kft.ben is. Ha a Debreceni Egyetem is alapítványi tulajdonba kerülne, akkor a jövőben már a kuratórium például beleszólhatna gazdálkodási, közbeszerzési kérdésekbe is. A kuratóriumi elnököket pedig a kormány nevezi ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!