<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meghiúsulhat, vagy legalábbis jelentősen lassul a Chelsea tulajdonosváltása, emiatt veszélybe került a klub következő idénybeli szereplése az angol labdarúgó-élvonalban (Premier League) és a Bajnokok Ligájában is.

Meghiúsulhat, vagy legalábbis jelentősen lassul a Chelsea tulajdonosváltása, emiatt veszélybe került a klub következő idénybeli szereplése az angol labdarúgó-élvonalban (Premier League) és a Bajnokok Ligájában is. Lapértesülések szerint a brit kormány tagjai azt gyanítják, korábbi ígéretei ellenére Roman Abramovics az orosz inváziót megszenvedő ukrán civilek megsegítése helyett offshore-hálózatokon keresztül saját magához juttatná el a felvásárlásból befolyó összeg jelentős részét, ezzel megsértve az orosz gazdasági szereplők ellen hirdetett szankciókat - írja a BBC. 

Pénzügyi nehézségek a Chelsea-nél. Fotó: DepositphotosPénzügyi nehézségek a Chelsea-nél. Fotó: Depositphotos

A Chelsea hivatalos honlapja május 7-én kiadott közleményében adta hírül: megállapodtak a klub eladásáról, így a londoni csapat egy 4.25 milliárd fontos üzlet keretén belül a Todd Boehly, Mark Walter, Hansjörg Wyss és a Clearlake Capital cégcsoport által alkotott konzorcium irányítása alá kerül az orosz üzletember, Roman Abramovics kezei közül. Csakhogy a tényleges tulajdonosváltás késik – a folyamatot a BBC beszámolója szerint a brit kormány blokkolja, ugyanis néhány politikus attól tart, Abramovics korábbi ígéretei ellenére busás bevételhez jutna az üzletből.

Mint a brit közszolgálati csatornának név nélkül nyilatkozó kormánytag elárulta, megfelelő jogi garanciákat akarnak kapni az orosz üzletembertől és a Chelsea-vel korábban kapcsolatban álló cégeitől arra, hogy az összeg a korábbi bejelentéseknek megfelelően az ukrajnai civilek segítségére lesz.

A Chelsea jelenleg 1.6 millió fontos tulajdonosi kölcsönnel tartozik Abramovics cégének, a Fordstam Limiternek, és szintén hasonló összeggel a Jerseyben székelő Camberley International Investmentnek. A brit kormánytagok szerint utóbbi adósság kifizetése a problémás, feltételezések szerint a vállalat szövevényes céghálózaton keresztül szintén Abramovicshoz kötődik, így pedig utóbbi 1.6 millió az oroszhoz kerülhet.

Mindezzel az a probléma, hogy a februári offenzíva megindítása után annak fékezésére, mintegy nyomásgyakorlásból a brit kormány befagyasztotta az orosz üzletemberek ottani vagyonát (más európai országgal egyetemben). A Chelsea is csak történelmi és társadalmi jelentőségére való tekintettel, különleges engedéllyel folytathatta működését és bajnoki szereplését, úgy, hogy az első időszakban a jegyértékesítésre sem volt módjuk, a szurkolói boltjaikat be kellett zárniuk; és még jelenleg sem tárgyalhatnak új futballisták igazolásáról, vagy jelenlegi játékosaikkal szerződéshosszabbításról – ezen pedig el is bukták a következő idényre Antonio Rüdigert (Real Madrid) és Andreas Christensent (Barcelona).

A BBC beszámolója szerint ennél jóval többet is veszíthet a klub, ha nem sikerül még májusban, azaz két héten belül lezárni az eladási folyamatot: a nevezési határidők szorítanak, Boehlyék hatalomátvétele nélkül pedig jelen állás szerint sem a Premier League, sem a Bajnokok Ligája következő idényére nem tudnak nevezni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.