2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A társasági részesedés bejelentéséről van szó.

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség - foglalja össze a Niveus Consulting Group.

Sok múlik azon, hogy mennyire figyel a cégvezető
Sok múlik azon, hogy mennyire figyel a cégvezető
Fotó: Depositphotos

Amennyiben egy cég él a lehetőséggel és utólagosan bejelenti a részesedésszerzést, úgy egy jelentősen kedvezményes adómértékkel leróhatja az adókötelezettséget (9 helyett 1,8 százalék nagyságrendű adóterheléssel lehet számolni), és ezzel a későbbi tulajdonrész értékesítése társasági adó mentes lehet. Ezt azonban már csak korlátozott ideig tudja megtenni.

Kinek éri meg?
Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere szerint a bejelentés pótlása azon vállalkozások számára mindenképpen kedvező lehetőség, amelyek elmulasztották bejelenteni a korábban megszerzett üzletrészeiket, részesedésüket és azok piaci értéke meghaladja vagy a jövőben nagy eséllyel meg fogja haladni annak könyv szerinti értékét. Ezen esetben a részesedés bejelentése és a kedvezményes adómérték megfizetése egy potenciális jövőbeli értékesítés során keletkező társasági adófizetési kötelezettséget törölheti.

Mit kell tenni?
    1. Részletesen megvizsgálni a bejelentett és be nem jelentett részesedését, ebben célszerű adótanácsadó segítségét kérni.
    2. Dönteni a be nem jelentett részesedés utólagos bejelentéséről, megvizsgálni, mikor lehet ez előnyös.
    3. A részesedést utólagosan (de legkésőbb május 31-éig) bejelenteni a NAV felé
    4. A bejelenteni kívánt részesedés piaci értékét meghatározni független szakértő bevonásával, amely szintén időigényes folyamat, így érdemes minél hamarabb cselekedni.
    5. Kalkulációt készíteni a bejelenteni kívánt részesedés utáni adókötelezettség összegének megállapítására.
    6. Nyilvántartást készíteni a bejelentett részesedés alátámasztására

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!