2018. április 10. 16:29

A mai bejelentése alapján önállósulhat a családpolitika a kormánystruktúrában.

A hétvégi választást követő első tájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök fontos részleteket árult el az új kormányzati struktúráról, valamint az új ciklusban kiemelten kezelt területekről. Mint cikkünkben már beszámoltunk róla, az új kormány szerkezetében és minisztereinek összetételében is más lesz, mint amellyel a 2014-2018-as ciklus zárult.

Novák Katalin és Balog Zoltán miniszter Novák Katalin és Balog Zoltán miniszter

Orbán mai közlése szerint új emberek kerülhetnek be a kormányba, amely részben új struktúrával alakul meg. Szintén lényeges információ volt, hogy a kormányzati munka fókuszában a demográfiai folyamatok javítása áll majd.

E két hírértékű bejelentésből arra lehet következtetni, hogy a családügy valamiképpen önállósulni fog az új ciklusban. Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) tartozik ez a terület, de nem lennénk meglepve, ha májustól felállna a Családügyi Minisztérium.

A magyar demográfiai folyamatok alapján meg is érdemelné a kitüntetett figyelmet a családügy. A népesség fogy, öregszik, egyre kevesebb aktív korú befizetéséből kell kifizetni az idősek - hosszú évek munkájával megalapozott - járandóságait. Valamint a munkaerő-piacon is súlyos gondokat okozhat, ha nem áll rendelkezésre elegendő belföldi munkaerő.

A fideszes családmodell legalább két, de inkább több gyermekkel számol családonként, ám ennek elérését az eddigi intézkedések nem tudták biztosítani. Nem hozott átütő eredményt a családi adókedvezmény kiterjesztése a munkavállalók által fizetett járulékokra, vagy a kismamák visszafoglalkoztatásának könnyítése, illetve az intézményi infrastruktúra - bölcsődeépítési program például - bővítése sem.

A jelek szerint átfogóbb, összehangoltabb program végrehajtására készül a kormány. Ezek között lehetnek további anyagi jellegű ösztönzők, munkaerő-piaci, illetve lakáspiaci intézkedések. Ismerve a korábbi ötleteket, akár a nyugdíj gyerekszámhoz kötése is bekerülhet a csomagba. A cél az lehet, hogy minél több akadályt elhárítsanak a gyerekvállalás elől. A családok döntését nyilván megkönnyíti, ha biztosított a lakhatás, van munka, a kiadásokra elegendő jövedelem.

A családügy nevesítetten az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között jelent meg a minisztériumi struktúrában. Akkor Harrach Péter volt a területért felelős miniszter, aki egyben a szociális ügyekért is felelt. Ezt követően, 2002 után a Medgyessy-kormányban is volt családügyi miniszter, Csehák Judit, akihez még az egészségügy és a szociális szféra tartozott.

A most leköszönő kormányban Novák Katalinhoz tartozik a családügy. Az EMMI államtitkárának karrierje szépen ível felfelé, Orbán bizalmának kifejezése lehetett, hogy a kormányfő mellett állhatott, amikor a miniszerelnök bejelentette a választási győzelmet a párt hívei előtt. Az ATV értesülése szerint Novák esélyes arra, hogy vezesse a családügyi tárcát, amennyiben lesz ilyen az új kormányban.

Talán nem véletlen, hogy a kormány 2018-at a Családok Évének hirdette meg.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.