<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 

  • Legalább 21 ember, köztük 2 gyermek halálát erősítették meg, miután orosz rakétatámadások értek egy lakóházat és egy üdülőt Odesszában - közölte az ukrán biztonsági szolgálat. További 38 embert, köztük hat gyermeket és egy terhes nőt sérülésekkel szállítottak kórházba. Ukrajna külügyminiszter-helyettese, Jevhenij Jenin azt mondta, hogy a rakéták által eltalált területek közelében nem voltak katonai célpontok vagy infrastruktúra. A Kreml tagadta a felelősséget a történtekért.
  • Nyolc ember halálát erősítették meg, miután szerdán szintén rakétaámadás ért egy lakóépületet a dél-ukrajnai Mykolaivban. Oleksandr Senkevics polgármester korábban azt mondta, hogy nyolc rakéta csapódott be a városban, hozzátéve, hogy a lakóépületet a jelek szerint egy orosz X-55-ös cirkálórakéta találta el.
  • A kelet-ukrajnai Lysychansk városában is "rendkívül nehéz" a helyzet, mivel az orosz erők folyamatos ágyúzása lehetetlenné teszi a civilek evakuálását - közölték helyi tisztviselők. 

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint "hosszú út áll Ukrajna előtt" az uniós tagságért, de "Európa minden lépésnél az Önök oldalán lesz" - mondta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint új fejezet kezdődött országa és az EU között, miután Brüsszel hivatalosan is elfogadta Ukrajna csatlakozási kérelmét. Zelenszkij az ukrán parlamentben pénteken elmondott beszédében "nagy megtiszteltetésnek és nagy felelősségnek" nevezte, hogy "országunk törekvéseinek megvalósításán" dolgozhat. Zelenszkij szerint Ukrajnának az uniós tagsághoz vezető útja "nem tarthat évekig vagy évtizedekig".
  • Az Oroszország indította háború ellen küzdő Ukrajna segítése lesz az Európai Unió ma kezdődött soros cseh elnökségének legfőbb feladata, valamint a hozzáférhető energia bebiztosítása Európa számára - állapította meg egybehangzóan Petr Fiala cseh kormányfő és Ursula von der Leyen.
  • Az Európai Bizottság lehetővé tette a tagállamoknak, hogy ideiglenesen eltekintsenek az Unión kívüli országokból behozott, az orosz-ukrán háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések után fizetendő vámoktól és áfától.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy a nyugati nyomás arra késztette Oroszországot, hogy felgyorsítsa az integrációt a szomszédos Fehéroroszországgal.
  • Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a gabonaexport júniusban 43 százalékkal, 1,41 millió tonnára csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gabonaexport a háború kezdete óta visszaesett, mivel a szállítmányok fő útvonalát, a fekete-tengeri kikötőket - nagyrészt lezárták. A kormány korábban azt mondta, hogy Ukrajna idén legfeljebb 65 millió tonna gabonát és olajos magvakat takaríthat be, szemben a 2021-es 106 millió tonnával.

43 százalékkal kevesebbet exportáltak 2021-hez képest. Fotó: Pixabay43 százalékkal kevesebbet exportáltak 2021-hez képest. Fotó: Pixabay

  • Kijevben szeptember 1-jén, a tanévkezdéskor újra megkezdődne a tanítás az iskolákban. Az iskolák melletti területeket átvizsgálják robbanóanyagok után kutatva, az iskolákban lévő bunkereket pedig feltöltik vízzel, gyógyszerekkel és más szükséges felszerelésekkel - közölte a kijevi oktatási és tudományos tárca vezetője. Közben Moszkva felszólította a megszállt területek ukrán tanárait, hogy heteken belül írjanak alá egy dokumentumot, amely igazolja, hogy hajlandóak átállni az orosz tanterv szerinti oktatásra. 
  • Az Európai Bizottság javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra Ukrajna számára. A javasolt összeg a mintegy 9 milliárd eurós rendkívüli MFA-csomag első része lenne, és kiegészíti az év első felében folyósított 1,2 milliárd eurós MFA-gyorssegélyt. Összesen tehát 2,2 milliárd euróra emelné az Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott teljes makroszintű uniós pénzügyi támogatás összegét.

(Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.