7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Semmelweis Egyetem pszichiátere két friss tanulmányában is azt kutatja, mi lehet az oka a hazai Covid-többlethalálozásnak, de más meghökkentő adatokat is elárul.

„A 2022 januárjáig közölt adatok alapján a legmagasabb Covid-19-halálozást jelentő első 15 európai ország közül 11 posztszocialista ország. A Covid-19-pandémia kezdetétől regisztrált legnagyobb többlethalálozást mutató 17 európai ország pedig kivétel nélkül mind volt szocialista ország”

– erre jutott Dr. Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem pszichiátere, neurológusa tanulmányában, amely a Lege Artis Medicinae-ben jelent meg. Arra szeretett volna választ kapni, miért olyan magas hazánkban a Covid-halálozás.

Így jutott el arra a következtetésre, hogy igenis van összefüggés a magas és az alacsony Covid-19-halálozású országok között, mégpedig az, hogy a korábbi vasfüggöny szolgál választóvonalul.

A tanulmányok eddig nem vizsgált szemszögből is kutatnak. Fotó: Depositphotos
A tanulmányok eddig nem vizsgált szemszögből is kutatnak. Fotó: Depositphotos

Sőt, az adatokat szolgáltató 43 európai országból a legalacsonyabb vakcinációs ráták 18 országból kerülnek ki, és ezek mindegyike posztszocialista.

A Covid-19-halálesetek meghatározásában óhatatlanul pontatlanságok, megítélésbeli különbségek fordulhatnak elő, és az adatok is manipulálhatók, de még mindig a 100 000 lakosra jutó többlethalálozás számít megbízhatóbb indikátornak” – jelenti ki a szakirodalmi adatok alapján Rihmer Zoltán.

A pszichiáter szerző úgy összegez, hogy az európai Covid-19-halálozásbeli különbségeinek egyik legfontosabb oka a volt szocialista országok lakosainak tradicionálisan rossz fizikai és a mentális állapota.

A kutató a 2021. szeptember 10-ig közölt adatokat dolgozta fel, ez alapján a 43 adatot közlő európai ország közül a legnagyobb többlethalálozást mutató 17 kivétel nélkül posztszocialista. De még az első 20 között is 19 ilyen ország áll, egyedül a 18. helyet elfoglaló Olaszország „lóg ki” a sorból. Látható tehát, hogy a magas és alacsony Covid-19-halálozást mutató országok között a „demarkációs vonal” gyakorlatilag a volt vasfüggöny helyén húzódik.

Hazánkban jelentős a különbség a 100 000 főre jutó európai Covid-19-halálozásban mutatott harmadik, míg a többletmortalitásban elfoglalt 15. helyünk között, mert így a hazai helyzet korántsem olyan kedvezőtlen” – hívja fel a figyelmet a kutató a sokat kritizált Covid-halálozási számok láttán.

Sokat nyom a latban a magyar lakosok rossz egészségügyi állapota

Rihmer szerint fontos azt is kiszámolni, hogy az összes igazolt fertőzött személyből hányan haltak meg valóban a fertőzés miatt. A 2021. november 20-ig regisztrált adatok alapján Európában a legmagasabb értékeket mutató 10 ország közül ez Bosznia-Hercegovinában volt a legmagasabb (4,5 százalék), míg a 10. helyen álló Lengyelországban 2,4 százalék. Hazánk a maga 3,3 százalékos értékével a 4. helyet foglalja el. Ennél a mutatónál ismét az tapasztalható, hogy a 7. helyen álló Olaszország (2,7 százalék) kivételével – mind a 10 volt szocialista ország.

Tény, hogy a volt szocialista országokban a szívinfarktus, a stroke, a daganatos betegségek, a diabétesz, az alkoholizmus, az elhízás, a dohányzás, a depresszió és az öngyilkossági mutatók mindig is lényegesen rosszabbak voltak, mint a „nyugat-európai, kapitalista” országokban. Magyarország e tekintetben Európában szinte mindegyik területen a legrosszabb helyek egyikét foglalta/foglalja el ma is.

A pszichiáter szerint mindezek alapján a Covid-19 okozta többlethalálozások alakulása nem vezethető vissza egyetlenegy okra. A többlethalálozások nem feltétlenül a pandémiával kapcsolatos eredménytelen (vagy elmaradt) hatósági-járványügyi intézkedések következménye, hanem az ország egészségügyi állapotáé és egészségügyi rendszeréé, és így már érthető a járvány relatíve magasabb Covid-19-halálozási aránya, sőt az is, hogy a járvány a későbbiekben is megnövekedett halálozást okozhat.

A pszichiátriában már jelenleg is érezhető ez a hatás. Az utóbbi 35 évben az évi 3–8 százalékkal csökkenő hazai öngyilkossági ráta 2019–2020 között 16 százalékkal növekedett, és ebben nagyon nagy valószínűséggel a Covid-19-pandémia is lényeges szerepet játszott.”

Egy mutató, ahol a posztszocialista országok sem lógnak ki

Bár egyesek szerint a koronavírus-járvány első hullámát leszámítva sok járványügyi intézkedést későn hoztak meg, Rihmer szerint az intézkedések eredményének viszonylag legjobb mutatója az, hogy a lakosok hány százalékánál mutatható ki a jelenlegi, vagy múltbéli koronavírus-pozitivitás, függetlenül attól, hogy az illetőnek vannak-e/voltak-e tünetei vagy sem - mutat rá egy másik tanulmányában a szerző, amelyet az Orvostovábbképző Szemlében publikált.

Európában a koronavírus-járványban a Covid-19-pozitívnak bizonyult lakosság tekintetében az első helyen, 25,1 százalékkal Montenegro végzett, az ötödik helyen álló Csehországban ez az érték 20,1 százalék, a 10. helyet elfoglaló Hollandiában 15,6 százalék, a 15. helyen álló Luxemburgban ez 14,1 százalék, a 20. helyen Svájc áll (11,6 százalék), míg Magyarország a lakosság 11,4 százalékos átfertőződöttségével Európában a 22. helyet foglalja el.

A hazánkat megelőző 21 ország közül 9 volt szocialista és 12 „nyugati” ország, tehát az eddig említettek közül ez az első olyan rangsor, amelyben nem válnak el élesen egymástól a volt vasfüggöny két oldalán elhelyezkedő országok.

A posztszocialisa országokat különösen rosszul érintette. Fotó: Depositphotos
A posztszocialisa országokat különösen rosszul érintette. Fotó: Depositphotos

„Mindenesetre a probléma rendkívül komplex voltát az is jelzi, hogy lakosság Covid-19 fertőzöttségi arányát ezektől az intézkedésektől függetlenül, más tényezők is befolyásolják, mint például a népsűrűség és a beoltottak száma is” – teszi hozzá Rihmer.

Egyesek szerint ez az európai rangsor nem helytálló, mert minél többet tesztelünk, annál nagyobb lesz a Covid-pozitív esetek száma, ezért a hazai relatíve ritka tesztszámok miatt ez nem megbízható információ. A szerző szerint a harmadik-negyedik hullám adatai a „több teszt-több beteg” feltételezést ugyanakkor cáfolják, mivel a 2022 januári adatok szerint az 1 millió lakosra eső eddig elvégzett összes Covid-19 teszt száma például Ausztriában 15-szöröse Magyarországénak (14,62 millió, illetve 0,942 millió).

Ennek ellenére a teljes lakosságban a valaha Covid-19-fertőzésen átesettek aránya Ausztriában 12,8 százalék, míg Magyarországon ennél csak minimálisan kevesebb, 11,4 százalék. Dániában és Görögországban, ahol szintén sokkal több tesztet végeztek el, a fertőzöttek aránya így is 8,5 és 9,5 százalék).

A tanulmány szerzője szerint, ha a valaha Covid pozitív személyek lakosságon belüli aránya a hatósági-járványügyi intézkedések mutatója, akkor e tekintetben Európában Magyarország az előkelő 22. helyen áll, mivel 21 országban magasabb a Covid fertőzésen átesettek gyakorisága.

Mindezekből az is következik, mutat rá Rihmer Zoltán, hogy a többlethalálozás megítélése rendkívül komplex kérdés, és szerinte nem lehet pusztán a Covid halálozási ráta vagy a lélegeztető gépre kerültek száma a hatósági-járványügyi intézkedések adekvát mutatója. Az, hogy ezekben a halálozásokban mekkora szerepe van az „öröklött”, eleve rosszabb fizikai és mentális állapotnak, valamint az alacsonyabb szintű egészségtudatos magatartásnak, és mennyi a közvetlen egészségügyi ellátásnak, külön vizsgálatokat igényel – teszi hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!