<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A megemelkedett rezsiköltségek miatt kérdőívet küldött a szülőknek az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója, hogy felmérjék, kik azok, akik hozzá tudnának járulni a villany- és fűtésszámlához a pár hét múlva kezdődő tanévben.

A Telex birtokába jutott levél szerint az iskola 101 302 forint egyszeri, egyösszegű támogatást kér a szülőktől, mert az intézmény vezetője szerint az így befolyt szülői adományokból a megnövekedett rezsiköltséget tudnák fedezni, és megtarthatnák a hagyományos, tantermi oktatást. Berczelédi Zsolt, az iskola igazgatója a Telexnek megerősítette, hogy elküldték a levelet a szülőknek, és azt mondta, kötelezettség nélkül felmérik a lehetőségeket.

Az igazgató proaktívan áll hozzá az iskola előtt álló télhez. Fotó: korosi.huAz igazgató proaktívan áll hozzá az iskola előtt álló télhez. Fotó: korosi.hu

"Előre szeretnénk menekülni. Pontos kalkulációt végeztünk: az iskola éves energiafelhasználása körülbelül 80.000 m3 gáz és 100.000 kwh áram. Tavaly gázra évi 5,5 millió forintot, áramra 3,5 millió forintot fizettünk. A következő tanévre a gáz ára a jelenlegi díjszabás mellett 58 millió forint körül, a villany 6,8 millió forint körül várható. Ezt a költséget sem a fenntartó, sem az intézmény nem tudja külső támogatás nélkül kigazdálkodni" - mondta az igazgató a Telexnek.

„Jelenleg a kormányzat részéről egyeztetések folynak az egyházakkal a helyzet megoldására” – tette hozzá Berczelédi Zsolt.

Az iskolaigazgató azt is mondta, nem jelent hátrányt, ha valaki nem tudja kifizetni a százezres hozzájárulást.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Szakszervezetének választmányi tagja azt mondta, szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.