<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Ársapka nélkül heteken belül csökkenni kezdenének az árak az agrárközgazdász szerint.

Ha eltörölnék az ársapkát, 3 hét után elkezdenének csökkenni az árak, sokkal egészségesebb verseny alakulna ki – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Reggeli műsorában. A szakértő az ársapkás 2,8 százalékos tej példáján vezette le az árak alakulását.

„Mivel a 2,8 százalékos tej ársapkát kapott, az emberek a másfeles tejről átszoktak erre, így a jóval magasabb zsírtartalmú tej elszívta a vaj, a tejföl, a sajtok elől a zsírt, ezt külföldről kellett beszerezni, ami megemelte a termelési költségeket”.

Ha a 2,8 százalékos tej ársapkája megszűnik, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként.

A szakember az idei évet inflációs szempontból már mindenképp könnyebbnek látja. Mint mondta: Ukrajna ugyanis óriási exportőr, jóval olcsóbban szállítja majd a lisztet, csirkemellet, kukoricát és étolajat az európai piacra, ami mérsékli az inflációt.

Ráadásul Raskó szerint a világpiaci nyersanyagárak csökkennek és ehhez jön az ukránok által gerjesztett belföldi piaci verseny, ami tovább fékezi az élelmiszerárak növekedési ütemét.