4p

A 2023-as munkaerőpiaci adatokban már látványosan megjelenik az is, hogy a külföldi dolgozók száma egyre nő. 

Közzétette legfrissebb munkaerőpiaci helyzetképét a Központi Statisztikai Hivatal, e szerint 2023-ban 79 ezer üres álláshely volt Magyarországon, amely nagyjából 11 százalékos csökkenés az előző évi eredményhez képest. A munkanélküliek száma ezzel szemben jócskán megugrott, és 176 ezer főről 201 ezer főre emelkedett, ez 15,1 százalékos növekedés.

A Fülöp-szigeteki dolgozók száma jócskán megugrott
A Fülöp-szigeteki dolgozók száma jócskán megugrott
Fotó: Depositphotos

Már látszanak a külföldiek

2023-ban 4,72 millióan dolgoztak Magyarországon, ebben már mérhető százalékot jelentettek a külföldiek. Az ilyen alkalmazottak száma a tárgyévben 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, amit a harmadik országbeli munkavállalók számának jelentősebb növekedése magyaráz. A legtöbben (5,1 ezer fő) a Fülöp-szigetekről érkeztek, de jelentősebben nőtt a vietnámi, a kirgiz, az indiai és az orosz alkalmazásban állók száma is, miközben a legnagyobb számú, ukrán, szlovák és román munkavállalóké csökkent.

A KSH részletes adatokat készített az ilyen munkavállalókról is, különösen érdekesnek bizonyult a médiában is legtöbbször emlegetett Fülöp-szigeteki dolgozók sora. Ahogy az grafikonunkon is látszik, az egy évvel korábbihoz képest csaknem megötszöröződött a dél-ázsiai országból érkezők száma, és 2024-ben ez minden bizonnyal csak tovább emelkedik majd:

A hivatal emlékeztetett az új vendégmunkás-törvény részletesen szabályozza a harmadik országbeli munkavállalók itt-tartózkodásának és munkavállalásának körülményeit, így a vendégmunkások számát az üres álláshelyek előző évi átlagos számában maximálták.

Hol dolgoznak?

Ha mindig is kíváncsi volt arra, hogy mégis mely területeken találkozhat a legtöbb külföldi munkavállalóval, nem fog meglepődni: a 2023-as évben is döntő többségben az adminisztráció- és a szolgáltatószektor foglalkoztatta őket, míg a feldolgozóipar és a kereskedelem végzett a dobogó 2. és 3. helyén. Érdekesség, hogy a tárgyévben 72 külföldi bányászattal foglalkozott Magyarországon, míg a közigazgatásban és védelmi szektorban több mint 500-an vállaltak állást.

Thai nővérek, Fülöp-szigeteki munkások

Nem kell messzire visszamenni ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, mennyire általános jelenség lett az ázsiai dolgozók megjelenése Magyarországon, hiszen például 2023 szeptemberében is arról számoltunk be, a Soproni Szociális Intézményben 20 thaiföldi ápolónő állt munkába a 270 fős magyar személyzettel karöltve.

Kollégánk, Elek Lenke a thaiföldiek magyarországi munkavállalása kapcsán készített interjút a munkaerő-közvetítő Work and Smile tulajdonosával, Görög Rudolf ekkor egyebek mellett arról beszélt, hogy az általuk hozott munkavállalók két évig dolgoznak Magyarországon alapesetben, utána hosszabbíthatnak vagy hazautaznak. Elárulta, a dolgozók szívesen túlóráznak, keresetüket jellemzően hazaküldik, a thai közösség pedig egymást is segíti.

Ha kifejezetten a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalókról van szó, óriásit szólt a magyar sajtóban az tavaly nyáron, hogy egy helyi tévé riportjából vált nyilvánvalóvá: a magyar kormány a távoli országból igyekszik feltölteni a hazai munkaerőpiacot. Az akkor óriási hírverést hozó összeállítás szerint arról volt szó, hogy az év végéig 10 ezer filippínó munkásra van szüksége hazánknak – a gyári vagy mezőgazdasági munkásoknak nettó 520 eurós, vagyis közel 200 ezer forintos fizetést ígértek.

Nos, mostanra kiderült, hogy ennek megvalósítása nagyjából 60-70 százalékban sikerült, hiszen 6274 Fülöp-szigeteki állt munkába Magyarországon 2023-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – a nagy kérdés, hogy ők vajon tényleg mindössze havi 200 ezer forintért végzik-e munkájukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!