<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  

- A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián a svájci Luganóban.

Az EU-Ukrajna Gateway Trust Fund kezdetben 20 milliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az uniós országoktól és az uniós költségvetésből.

Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár 100 milliárd eurót is mozgósítanának, ami Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné.

A kremencsuki (Közép-Ukrajna) bevásárlóközpont romjai között tűzoltók keresnek túlélőket 2022. június 28-án. Fotó: MTI/EPAA kremencsuki (Közép-Ukrajna) bevásárlóközpont romjai között tűzoltók keresnek túlélőket 2022. június 28-án. Fotó: MTI/EPA

A pénzt elsősorban az infrastruktúra, például a hidak, a víz- és energiaellátás, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

- Fontos, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítésében cseh cégek és szervezetek is részt vehessenek – mondta hétfőn Petr Fiala cseh kormányfő. Kormánya továbbra is hadifelszerelésekkel és az ukrán katonai technika javításával fogja segíteni Kijevet, hogy visszaverje az orosz támadásokat.

- A Kígyó-szigeten ismét felvonták az ukrán zászlót, jelentette be Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján. Szerinte a hadművelet befejeződött, és a terület ismét Ukrajna fennhatósága alá került.

A Spiegel emlékeztet:

Ukrajna június 30-án vette vissza „a stratégiailag fontos”, a Fekete-tenger északkeleti részén fekvő szigetet, az azonban nem világos, hogy az orosz csapatok maguktól távoztak vagy kiszorították őket.

Az orosz hadsereg azt állította, hogy saját akaratukból vonultak vissza, és ez „a jóakarat gesztusa”: meg akarják mutatni, hogy nem akadályozzák az ukrajnai búza és mezőgazdasági termények exportját. Oroszország február végén, a háború második napján foglalta el a szigetet.

- Az ukrán csapatok még visszatérnek a Luhanszk megyei Liszicsanszkba, a harctéri taktika alakulása és újabb korszerű fegyverek érkezésének köszönhetően, jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lakossághoz intézett videoüzenetében. Így kommentálta az ukrán csapatok kivonását a stratégiai jelentűségű Donyec-medencei településről.

Ha a hadsereg vezetése kivonja a katonákat a front egy bizonyos pontjáról, ahol az ellenségnek jelentősen nagyobb a tűzereje a miénknél, ami különösen igaz Liszicsanszkra, az csak egyet jelent: visszatérünk a taktikánknak és az egyre több korszerű fegyverünknek köszönhetően

- mondta.

Szerinte Ukrajna nem adja fel egyetlen területét sem. Kiemelte, hogy az ukrán hadsereg fokozatosan halad előre Harkiv és Herszon megyékben, valamint a tengeren, példaként említette a Kígyó-sziget visszafoglalását.

- Hétfőre virradó éjjel az orosz hadsereg támadásokat hajtott végre Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Dnyipropetrovszk megyék ellen, a donyecki régió ágyúzásának intenzitása egyre növekszik, és Herszon megyében is feszült a helyzet a megyei kormányzói hivatalok közlései szerint. Szumi megyében eltaláltak egy pszicho-neurológiai bentlakásos intézményt, ahol tűz ütött ki, és hárman a betegek közül megsérültek.

Harkiv megyében az orosz támadások következtében három civil vesztette életét és négy sebesült meg. Donyeck megyében egy nap alatt kilencen haltak meg.

- Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.

(Forrás: MTI, Spiegel)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.