4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Budapesten tavaly decemberben is nőttek a lakásbérleti díjak és ez a trend 2022-ben is folytatódik – derül ki a Rentingo.com legfrissebb, 2022-re vonatkozó bérletpiaci elemzéséből és előrejelzéséből.

A 2020-as látványos bezuhanást követően a koronavírus-járvány újabb hullámai egyre kevésbé befolyásolták az árakat, sőt 2021 végére a piac függetleníteni tudta magát a pandémiától. Jelenleg átlagosan 157 ezer forintot kérnek Budapesten egy kiadó lakásért, és szemben a tavaly téli folyamatos árcsökkenéssel, az induló ötödik járványhullám ellenére a bérleti díjak további növekedése várható - jósolja a portál.

Amennyiben nyáron még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra, a fővárosi lakásbérleti díjak a válság előtti átlagos 170 ezer forintos szintet a második félévben érhetik el. Az árnövekedésnek egyedül az szabhat határt, hogy a bérlők fizetőképessége lépést tud-e tartani az emelkedéssel - emlékeztet a Rentingo.com.

Fokozatosan erősödött a budapesti lakásbérletpiac 2021-ben a márciusi mélypont után, de a pandémia miatt közel két éve bekövetkező visszaesést teljesen még nem sikerült kihevernie. A felépülés egyértelmű jele, hogy erős forgalom mellett tovább tart a tavaly márciusban megindult bérletidíj-emelkedés, és ez a trend folyamatosan ellenáll az újabb járványhullámoknak.

Sőt, decemberben az előző hónapot is felülmúlva szárnyalt a fővárosi bérletpiac, év végére így az átlagos díj elérte a 157 ezer forintot – mutat rá legfrissebb, éves előrejelzést is tartalmazó elemzésében a Rentingo.com közösségi bérletkereső platform. Ezzel egy időben a kereslet minimális mértékben szintén erősödött novemberhez képest, ugyanakkor egyre kevésbé tudja követni az áremelkedést. Más forrásból úgy tudjuk, hogy a releváns nagyvárosainkban (Debrecen, Győr, Szeged, Pécs, Miskolc, Veszprém, Szombathely, Székesfehérvár) még nem volt a budapestihez hasonló ütemű visszapattanás, de az árak már ott sem csökkennek, néhol lassú emelkedésbe váltottak. 

(Forrás: Rentingo)
(Forrás: Rentingo)

2022-ben a Rentingo.com tovább emelkedő bérleti díjakat prognosztizál Budapesten. Míg azonban tavaly a magához térő gazdaság, az erősödő fizetőképes kereslet és az ingatlanárak emelkedése okozta az tárak növekedését, addig idén ehhez hozzájárulhat a jegybanki alapkamat emelkedése is, ami a bérbeadók hozamelvárását is befolyásolja.

Amennyiben nyáron tovább normalizálódik a fővárosi turizmus, és még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra, ezzel szűkítve a hosszú távú kínálati piacot, a budapesti bérleti díjak az év második félévére elérhetik a válság előtti szintet, ami átlagosan közel 170 ezer forintot jelent. Ilyen magas árakra legutóbb 2020 januárjában volt példa.

Ez az emelkedő trend egy-egy hónapban ugyan lassulhat, de éven belül a közösségi albérletkereső platform nem számít jelentős korrekcióra. A bérleti díjak válság előtti szintre történő emelkedését leginkább a bérlők fizetőképes kereslete fékezheti, erre utaló jeleket pedig az elmúlt hónapban már lehetett látni.

A lakásbérleti piac másik meghatárzó eleme, hogy milyen ütemben érkeznek új építésű lakások a kínálatba. Nos, ez idén még nem, de jövőre már biztosan felgyorsulhat. Több, jelentős lakásszámú projekt készül el a következő másfél évben, ennek becslések szerint negyede olyan lakás, amit kifejezetten kiadási céllal vásároltak.

Szintén a befektetési vásárlásokat erősíti, hogy a magas infláció miatt az ingatlan továbbra is jó alternatíva, az alacsony hozamú állampapírokhoz képest feltétlenül. A Duna House éppen a napokban írt arról, hogy az elmúlt pár hétben érzékelhetően nőtt a befektetni szándékozó érdeklődők aránya a hálózat értékesítési rendszerében. 

Budapesten a bérlakások hozama két éven keresztül erősen csökkent, majd stagnálásba váltott. Ha valóban úgy növekszik a bérleti díj, ahogy azt például a Rentingo.com előrejelzi, akkor még többen fordulhatnak efelé a befektetési eszköz felé. De nem feltétlenül új építésű lakást fognak vásárolni, mert azoknak az ára továbbra is gyorsan emelkedik, inkább a jó helyen lévő, újszerű használtak kerülhetnek a célkeresztbe, amiket olcsóbban megvehetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!