<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Budapesten tavaly decemberben is nőttek a lakásbérleti díjak és ez a trend 2022-ben is folytatódik – derül ki a Rentingo.com legfrissebb, 2022-re vonatkozó bérletpiaci elemzéséből és előrejelzéséből.

A 2020-as látványos bezuhanást követően a koronavírus-járvány újabb hullámai egyre kevésbé befolyásolták az árakat, sőt 2021 végére a piac függetleníteni tudta magát a pandémiától. Jelenleg átlagosan 157 ezer forintot kérnek Budapesten egy kiadó lakásért, és szemben a tavaly téli folyamatos árcsökkenéssel, az induló ötödik járványhullám ellenére a bérleti díjak további növekedése várható - jósolja a portál.

Amennyiben nyáron még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra, a fővárosi lakásbérleti díjak a válság előtti átlagos 170 ezer forintos szintet a második félévben érhetik el. Az árnövekedésnek egyedül az szabhat határt, hogy a bérlők fizetőképessége lépést tud-e tartani az emelkedéssel - emlékeztet a Rentingo.com.

Fokozatosan erősödött a budapesti lakásbérletpiac 2021-ben a márciusi mélypont után, de a pandémia miatt közel két éve bekövetkező visszaesést teljesen még nem sikerült kihevernie. A felépülés egyértelmű jele, hogy erős forgalom mellett tovább tart a tavaly márciusban megindult bérletidíj-emelkedés, és ez a trend folyamatosan ellenáll az újabb járványhullámoknak.

Sőt, decemberben az előző hónapot is felülmúlva szárnyalt a fővárosi bérletpiac, év végére így az átlagos díj elérte a 157 ezer forintot – mutat rá legfrissebb, éves előrejelzést is tartalmazó elemzésében a Rentingo.com közösségi bérletkereső platform. Ezzel egy időben a kereslet minimális mértékben szintén erősödött novemberhez képest, ugyanakkor egyre kevésbé tudja követni az áremelkedést. Más forrásból úgy tudjuk, hogy a releváns nagyvárosainkban (Debrecen, Győr, Szeged, Pécs, Miskolc, Veszprém, Szombathely, Székesfehérvár) még nem volt a budapestihez hasonló ütemű visszapattanás, de az árak már ott sem csökkennek, néhol lassú emelkedésbe váltottak. 

(Forrás: Rentingo)(Forrás: Rentingo)

2022-ben a Rentingo.com tovább emelkedő bérleti díjakat prognosztizál Budapesten. Míg azonban tavaly a magához térő gazdaság, az erősödő fizetőképes kereslet és az ingatlanárak emelkedése okozta az tárak növekedését, addig idén ehhez hozzájárulhat a jegybanki alapkamat emelkedése is, ami a bérbeadók hozamelvárását is befolyásolja.

Amennyiben nyáron tovább normalizálódik a fővárosi turizmus, és még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra, ezzel szűkítve a hosszú távú kínálati piacot, a budapesti bérleti díjak az év második félévére elérhetik a válság előtti szintet, ami átlagosan közel 170 ezer forintot jelent. Ilyen magas árakra legutóbb 2020 januárjában volt példa.

Ez az emelkedő trend egy-egy hónapban ugyan lassulhat, de éven belül a közösségi albérletkereső platform nem számít jelentős korrekcióra. A bérleti díjak válság előtti szintre történő emelkedését leginkább a bérlők fizetőképes kereslete fékezheti, erre utaló jeleket pedig az elmúlt hónapban már lehetett látni.

A lakásbérleti piac másik meghatárzó eleme, hogy milyen ütemben érkeznek új építésű lakások a kínálatba. Nos, ez idén még nem, de jövőre már biztosan felgyorsulhat. Több, jelentős lakásszámú projekt készül el a következő másfél évben, ennek becslések szerint negyede olyan lakás, amit kifejezetten kiadási céllal vásároltak.

Szintén a befektetési vásárlásokat erősíti, hogy a magas infláció miatt az ingatlan továbbra is jó alternatíva, az alacsony hozamú állampapírokhoz képest feltétlenül. A Duna House éppen a napokban írt arról, hogy az elmúlt pár hétben érzékelhetően nőtt a befektetni szándékozó érdeklődők aránya a hálózat értékesítési rendszerében. 

Budapesten a bérlakások hozama két éven keresztül erősen csökkent, majd stagnálásba váltott. Ha valóban úgy növekszik a bérleti díj, ahogy azt például a Rentingo.com előrejelzi, akkor még többen fordulhatnak efelé a befektetési eszköz felé. De nem feltétlenül új építésű lakást fognak vásárolni, mert azoknak az ára továbbra is gyorsan emelkedik, inkább a jó helyen lévő, újszerű használtak kerülhetnek a célkeresztbe, amiket olcsóbban megvehetnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.