3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Emberrablásra is lehet biztosítást kötni akár Magyarországról is, igaz, elképzelhetetlenül drága, s a szerződéshez valószínűleg az adott biztosító külföldi vezetésének jóváhagyása kell hozzá. A CLB független biztosítási alkusz cég az Izraelben élő magyar állampolgárok túszul ejtése kapcsán utánajárt, mi mindent tartalmaz egy ilyen konstrukció, és milyen feltételekkel lehet erre a speciális esetre szerződni.

A hazánkban működő biztosítóknál is fellelhető néhány olyan „emberrablás- és váltságdíj” típusú biztosítás, amely fedezheti az ilyen extrém esetek költségeit, beleértve a váltságdíj összegét is – mondta Németh Péter, a CLB független biztosítási alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója, miután híre ment, hogy Izraelben élő magyar állampolgárokat is túszul ejtettek. A CLB-nél utánajártak, milyen feltételekkel lehet ilyen szerződést kötni és mennyire jellemző magyarok körében az ilyen biztosítás. Németh Péter szerint egyáltalán nem meglepő, hogy ez a fajta „termék” eddig még nem került elő itthon, bár – mint kiderült – létezik. Ezek a biztosítások – küldetésük szerint – fedezik egyebek között a váltságdíjat, szakértői tanácsadási, túsztárgyalói költségeket, szükség esetén a fogva tartott orvosi, pszichológiai ellátásának díját, de a kimenekítést szolgáló akár katonai beavatkozás árát is.

Az emberrablás- és váltságdíj-biztosításokat világszerte elsősorban üzletemberek, multinacionális vállalatok vezetői kötik, de diplomaták és hírességek is élnek a lehetőséggel, főleg azok, akik politikailag instabil országokba utaznak, vagy olyan régiókban dolgoznak és élnek, ahol fokozott az emberrablás kockázata, mert jellemző a szervezett bűnözés, netán terroristák jelenléte. Ilyen típusú biztosítást leggyakrabban a Közép- és Dél-Amerikába, Afrikába, a Közel-Keletre és az Ázsiai országokba utazók kötnek – írja a CLB.

Mint tájékoztatnak, az emberrablás- és váltságdíj-biztosítások ára számos tényezőtől függ, beleértve a biztosított személy profilját, korábbi és jelenlegi tevékenységét, a célpont ország politikai és biztonsági helyzetét, valamint a kiválasztott fedezeti összeget és opciókat.

Ezek alapján egy ilyen szerződés díjának határa a csillagos ég: több ezer vagy akár több tízezer amerikai dollárba is kerülhet.

A CLB szakértője szerint az emberrablás-biztosítási történetben a legtöbb túszkiszabadítási akciót titkosan kezelik, ám ismert például egy 2018-as nigériai eset, amelynek során egy olasz olajipari munkás váltságdíját fizette ki a biztosítója, míg Mexikóban egy amerikai nő kiszabadításáért fizetett a biztosító.

Volt rá példa, hogy fizetett a biztosító. Fotó: Depositphotos
Volt rá példa, hogy fizetett a biztosító. Fotó: Depositphotos

Németh Péter hozzátette: annak ellenére, hogy ezeket a biztosításokat akár a hazai piacról is el lehet érni, nem egyszerű a szerződéskötés, ehhez ugyanis még az anyacég speciális jóváhagyása is kellhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!