7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Varga Mihály által vezetett Pénzügyminisztériumnak sikerült az Újpest FC volt tulajdonosának szállodáját támogatnia 150 millió forinttal, pedig a hotel korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán is nyert. Egy másik győztes neve pedig a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban bukkant fel. Megint milliárdosok kaptak állami segítséget.

Cikkünk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Eddig azt lehetett hinni, hogy csak a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) oszt ki milliárdokat a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai szálláshelyek fejlesztésére, de a napokban Varga Mihály is bejelentette, hogy a Pénzügyminisztérium összesen 4,3 milliárd forint sorsáról határozott.

Varga Mihály döntött  a támogatásokról (MTI Fotó - Marjai János)
Varga Mihály döntött a támogatásokról (MTI Fotó - Marjai János)

A politikus még március 6-án közölte a Facebook-oldalán, hogy döntöttek a panzió- és szállodafejlesztési pályázatokról, így nyolc új panzió építése kezdődik meg és kilenc szállodában indulnak fejlesztések. A beruházások Bugyi, Csomád, Dabas, Gödöllő, Herceghalom, Péteri, Vasad, Vecsés, Verőce, Visegrád és Zsámbék településeken valósulnak meg. A nyertesek listáját a Magyar Államkincstár oldalán publikálták, mi pedig megnéztük, hogy ténylegesen kik és milyen cégek kaptak 60-300 millió forintos költségvetési támogatást a Pénzügyminisztériumtól. Érdekes nevekre bukkantunk.

Varga Mihály még tavaly nyáron beszélt arról, hogy újabb gazdaságvédelmi intézkedésként a pénzügyi tárca hazai forrásból indít szállodák fejlesztését és bővítését támogató pályázatot 2 milliárd forint keretösszeggel Pest megyei vállalkozások részére. Pest megye ugyanis az uniós előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós fejlesztési forráshoz jut hozzá. Új panziók építésére pedig 1,8 milliárd forintos pályázati keretösszeget szántak.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat döntött Magyarországon, a koronavírus-járvány azonban súlyosan érintette az ágazatot. Ezért a kormány számos intézkedéssel segíti az itt működő vállalkozásokat

- fogalmazott még március 6-án Varga Mihály. Szerinte a végül kiosztott 4,3 milliárd forintos támogatásból összesen nyolcmilliárd forintnyi turisztikai fejlesztés valósulhat meg Pest megyében. Na de kik a szerencsés nyertesek?

Tehát 8 új panzió építését összesen 1,7 milliárd forinttal segítette meg a Pénzügyminisztérium. A nyertesek között pedig ott találjuk a GFS-Pro Ingatlanfejlesztő Kft.-t is 296,3 millió forinttal. Ez egy vecsési székhelyű cég, főtevékenysége pedig a kötött, hurkolt kelme gyártása, de tavaly augusztus óta szállodai szolgáltatással is foglalkoznak. Igazán jól menő cégről van szó, hiszen évről évre stabilan egymilliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolít, 2019-ben 1,2 milliárd forint volt az árbevétel, ami 353 millió forint profithoz volt elég. Tehát közel annyi támogatást kapott a GFS-Pro a Pénzügyminisztériumtól, mint a 2019-es nyeresége.

A cég többségi tulajdonosa pedig a 2019-ben félmilliárd forintos profittal záró Silence Kft.-én keresztül Hölle János. Az ő neve pedig a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban bukkant fel korábban. Szintén a Silence Kft. ugyanis a többségi tulajdonosa a vecsési GHW Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, de ebben a cégben már felbukkan kisebbségi részesedéssel a liechtenstein Haman Stiftung. Székhelye Schaan, Landstrasse 27., kézbesítési megbízottja Hölle János, de erre a címre jegyezték be a VolDan Investments Ltd-t is.

A VolDan pedig 2013-ban kapott engedélyt az egykor Rogán Antal vezette gazdasági bizottságtól magyar letelepedési kötvény forgalmazására többek között orosz, ukrán, grúz és üzbég állampolgároknak. A letelepedési kötvénybiznisz egyik fontos szereplője például havi 1,2 millió forintért bérelt moszkvai irodát a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

A második Orbán-kormány 2013-ban indította el az úgynevezett letelepedésikötvény-programot. Amelynek keretében – a több külföldi országban már bevett módi mintájára – az Európai Unión kívüli befektetők vásárolhattak magyarországi letelepedési államkötvényt, cserébe magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ezzel pedig jogot arra, hogy szabadon utazzanak az EU-n belül. A programot 2017 márciusában függesztették fel, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a kedvezőbb finanszírozási helyzetre hivatkozva beszüntette a kötvényértékesítést. A szervezet akkori közleményében jelezte, hogy a programban összesen 17 009 darab kötvénycsomagot értékesítettek, 1 milliárd 293 millió euró össznévértékben. (Erről bővebben például ebben a cikkünkben írtunk).

Dupla siker

Ami pedig a szállodákat illeti: ebben a kategóriában nem újakat építenek, hanem meglévő házakat fejleszthetnek. Itt 9 nyertes kapott összesen 2,5 milliárd forintot a Pénzügyminisztériumtól. A legérdekesebb győztes a Forster Vadászkastély Szálloda, amely 150 millió forintnak örülhet. Igazán sikeres pályázóról van szó, ugyanis a Forster Rendezvény Kft. szerepel a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatok 2019-es nyertesei között is. Egészen pontosan 57,7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Vadászkastély Panzió bővítésére. Tehát a Pénzügyminisztériumnak sikerült éppen egy olyan szálláshelyet támogatnia a mindössze 9 nyertes között, amelyik korábban már az MTÜ-pályázatán is nyert. A Forster Kft. egyik tulajdonosa Lukács Ferenc, az Újpest FC korábbi klubtulajdonosa.

Visegrádon gyakorlatilag az összes jelentősebb hotel befért a nyertesek közé, például a Thermal Hotel Visgrád 299 millió forintot kapott, ez Dunai György milliárdos üzletember és családjának tulajdonában van. Az elmúlt években igazán jól teljesített: 2019-ben 2 milliárd forintos forgalom mellett 265 millió forint jött össze. Most tehát több támogatást kapott, mint a legutóbbi publikus nyeresége. Rászorult a támogatásra Varga Mihály szerint a Silvanus hotel is, amely talán Magyarország legszebb panorámájával rendelkezik (299 millió forint), valamint 300 millió forinttal tervezhet a Hotel Visegrád, amely például tavaly nyáron tömve volt vendéggel.

Ráadásul például a visegrádi szállodák is jelentős kormányzati támogatást kaptak a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásaik után. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Nos, a Thermal Hotel 24,8 millió forintot, míg a Silvanus 25 millió forint kompenzációt könyvelhetett el.

PM: Ez támadás

Cikkünk megjelenése után reagált a Pénzügyminisztérium. 

Félrevezető hírekkel támadják a turizmus fejlesztését egyes sajtóorgánumok, kifogásolva az induló beruházásokat, miközben a kormány pályázata a járvány miatt veszteségeket elszenvedő hazai turizmust támogatja több száz munkahely megvédésével és létrehozásával - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) a közösségi oldalán közzétett pénteki bejegyzésben.

Ezzel szemben a PM szerint tény, hogy a pályázat a járvány miatt veszteségeket elszenvedő hazai turizmust támogatja. A beérkezett pályázatok értékelését Pest Megye Önkormányzata és a Pénzügyminisztérium egymástól függetlenül, az előírásoknak megfelelően végzi, a döntésben részt vesz a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Államkincstár is - közölte a tárca.

A pályázat nélkül ezek a fejlesztések nem tudnának megvalósulni, így akik ezeket a beruházásokat támadják, az érintett 11 települést, több száz munkahelyet és a térség turizmusát támadják

- olvasható a bejegyzésben. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!