4p

Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 

 • Ukrajnában letartóztattak két orosz hírszerzőt, akik Ukrajna védelmi miniszterének és katonai hírszerző ügynöksége vezetőjének megölését tervezték - közölte hétfőn az ukrán belbiztonsági szolgálat. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat meghiúsította az orosz GRU katonai hírszerző ügynökség azon összeesküvését, hogy egy szabotázscsoportot felhasználva három gyilkosságot hajtsanak végre, köztük egy prominens ukrán aktivistát.

 • Az Egyesült Államok további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajna kormányának, így a februári orosz invázió óta nyújtott költségvetési támogatása 8,5 milliárd dollárra nő – jelentette be az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége. A finanszírozás, amelyet az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumával a Világbankon keresztül koordinálnak, egy 3 milliárd dolláros augusztusi kifizetéssel kezdődik.

Dicsőség Oroszország hőseinek feliratú, Nyikolaj Szmirnov tiszthelyettest ábrázoló plakátokat helyeztek ki Moszkvában 2022. augusztus 8-án. Fotó: MTI/EPA
Dicsőség Oroszország hőseinek feliratú, Nyikolaj Szmirnov tiszthelyettest ábrázoló plakátokat helyeztek ki Moszkvában 2022. augusztus 8-án. Fotó: MTI/EPA

 

 • Oroszország felfüggesztette azt a megállapodást, amely engedélyezte az amerikai és az orosz ellenőröknek, hogy a 2010-es New Start-szerződés értelmében egymás nukleáris fegyvereinek telephelyeit látogathassák, ezzel új csapást mérve a fegyverzetellenőrzésre. A kölcsönös ellenőrzéseket egészségügyi elővigyázatosságból a koronavírus-járvány kezdetén felfüggesztették, de a külügyminisztérium hétfői közleménye egy újabb okot fűzött hozzá, amiért Oroszország nem hajlandó újraindítani azokat. Azzal érveltek, hogy az ukrajnai invázió miatt bevezetett amerikai szankciók megakadályozták az orosz ellenőrök Egyesült Államokba történő utazását.

 • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy valószínűséggel gyalogsági aknákat telepít, hogy megvédje és megakadályozza a mozgás szabadságát a védelmi vonalai mentén Donyeckben és Kramatorszkban , a kelet-ukrajnai Donbász régióban.
  A minisztérium a PFM-1 és PFM-1S aknákat – más néven „pillangóaknák” – „mélyen ellentmondásos és válogatás nélküli fegyvereknek” nevezte, amelyek széles körű veszteségeket okozhatnak mind a katonaság, mind a helyi polgári lakosság körében.

 • Két további, kukoricát és szójababot szállító hajó indult el Ukrajna kikötőiből , így az ukrán gabonaexportot szállító hajók száma 10-re nőtt azóta, hogy megkötötték az ukrán gabonaexport blokkolását célzó ENSZ-megállapodást. A Fekete-tengeren keresztül Ukrajnából gabonát exportáló jövőbeni hajókat mostantól 10 tengeri mérföldes ütközőzóna védi az Oroszország, Ukrajna, Törökország és az Egyesült Nemzetek Szervezete által sürgetett eljárás szerint.

 • Az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodást követően az ukrán kikötőkből induló első gabonaszállító hajó újabb kikötőt keres rakományának kirakodásához, miután a kezdeti libanoni vevő öt hónapos késés miatt megtagadta a vásárlást.

 • Az ukrán állami atomenergia-vállalat, az Energoatom vezetője azt kéri, hogy katonamentes övezetté válhasson a zaporizzsiai atomerőmű, figyelmeztetve a csornobili típusú nukleáris katasztrófa veszélyére, miután a telephely bombázása miatt szombaton leállt egy rekator. Oroszország és Ukrajna továbbra is egymást vádolja, hogy ki a felelős az ágyúzásért, az ENSZ nemzetközi ellenőrök hozzáférését kéri. 

 • Ukrajna Zaporizzsja régiójának megszállt részének oroszok által beiktatott vezetője hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely népszavazást ír elő az Oroszországhoz való csatlakozásról, ami a legutóbbi jele annak, hogy Moszkva halad a megszállt ukrán területek elfoglalását célzó terveiben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárta a béketárgyalások lehetőségét Oroszországgal, ha az ország folytatja a népszavazást a megszállt területeken.

 • A Kreml hétfőn közölte, hogy jelenleg nincs alapja az orosz és az ukrán elnök találkozójának. A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások hónapok óta elakadtak, mindkét fél a másikat hibáztatja az előrehaladás elmaradásáért. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!