6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világ egyik legkülönlegesebb politikai gyakorlata egyértelműen a „pandadiplomácia”, vagyis az a gyakorlat, amelynek keretében szövetségeseinek és leendő partnereinek Kína óriáspandákat ad kölcsön – a pandémia, ahogy minden mást, a pandadiplomáciát is megviselte.

A pandaajándékozás egyáltalán nem újdonság az ázsiai országban, hiszen már a hetedik században előszeretettel ajándékoztak medvéket a kínai uralkodók, és ez a tradíció azóta is fennmaradt, kisebb kihagyásokkal. Mao Oroszországnak és Észak-Koreának küldött pandákat a hidegháború idején, míg az Egyesült Államok azután kapott kettőt, hogy Nixon Kínába látogatott 1972-ben.

A pandák ma már csak kölcsönbe adhatóak. Fotó: Pixabay
A pandák ma már csak kölcsönbe adhatóak. Fotó: Pixabay

Míg a múltban a pandákat ajándékozták, a jelenlegi rendszer ennél sokkal szigorúbb, hiszen Kína mostanra csak „kölcsönadja” az állatokat, amelyekért súlyos összegeket kérnek a fogadó országoktól. A nagyjából állatonként évente 1 millió dollárra rúgó bérleti díjat részben az óriáspandák élőhelyeinek védelmére fordítják. Ez a világ legnagyobb, 96 országban tevékenykedő civil természetvédelmi szervezete, a WWF számai szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt negyven évben megnégyszereződött a pandavédelemmel foglalkozó kutatóközpontok száma. Ráadásul míg 1976-ban 1100 medve élt vadon, ma már 1864. A kölcsönzés szabályainak szigorúságát mutatja az is, hogy minden, külterületen születő kölyök is a kínai állam tulajdona marad.

Óriáspandák, mint politikai tényezők

A kínai kultúrában a béke és barátság nagyköveteinek tartott állatok jelentőségét mutatja az is, hogy a politika a Kína és fogadó országok közti politikai és gazdasági kapcsolatok szimbólumaként szokta értelmezni az állatok sorsát. Például 1964-ben a brit diplomáciának komoly fejtörést okozott annak megoldása, hogy hogyan költöztessenek át egy pandát a moszkvai állatkertbe úgy, hogy ezt a kínai fél ne vegye sértésnek. Ez azóta sem változott, hiszen mikor az akkori amerikai külügyminiszter, Robert Zoellick lefényképezkedett egy pandakölyökkel Szecsuánban, a kínai sajtó ezt egyértelműen úgy értelmezte, hogy a politikus azt támogatja, hogy javuljon az ázsiai ország és az Egyesült Államok kapcsolata.

A pandadiplomácia még a vészhelyzetek során is megjelent. A 2008-as szecsuáni földrengések okozta károk miatt közel 60 óriáspanda szorult átmeneti költöztetésre, a kínai kormány döntése alapján az állatok pedig olyan országokhoz kerültek, amelyek Kína fontos gazdasági és kereskedelmi partnerei, illetve nyersanyag-beszállítói – így kapott az urániumexportőr Ausztrália is medvéket. Jelenleg egyébként összesen 20 ország, az Egyesült Államok, Belgium, Kanada, Ausztrália, Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Indonézia, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandi, Szingapúr, Dél-Korea, Spanyolország, Oroszország, Tajvan, Thaiföld, és az Egyesült Királyság területén élnek kínai pandák.

Bár a pandadiplomácia elsősorban a barátság és a jóindulat jelképe a kínai kormány részéről, korábban arra is volt példa, hogy az ország vezetése így fejezte ki az elégedetlenségét. 2014. április 16-án Kína arra készült, hogy a Fu Wa és Feng Yi nevű pandapárt Malajziának ajándékozza a két ország közti diplomáciai kapcsolat felállításának 40. évfordulójára, a kölcsönt azonban elhalasztották a Malaysia Airlines MH370-es utasszállítójának tragédiája után, ugyanis a kínai kormány elégedetlen volt a lefolytatott vizsgálatokkal. Az elégedetlenség végül több mint egy hónapos csúszást okozott a pandák költözésében.

A pandadiplomácia és a pandémia

A világjárvány a pandakölcsönzést is lelassította, így egyáltalán nem meglepő, hogy az utolsó pandapár még 2019 júniusában költözött, az állatokat Hszi Csin-ping kínai elnök adta át a moszkvai állatkertnek, ahol a szerződés szerint 15 évig élnek majd.

Hszi hatalomra kerülése óta a pandadiplomácia felgyorsult, a jelenlegi elnök arra irányuló terveibe, hogy az országból nagyhatalom legyen, beleillenek a fogadó országokban mindig óriási népszerűséget élvező állatok. Azonban a koronavírus-járvány egyelőre úgy tűnik, hogy megakasztotta a pandadiplomáciát.

A bambusz drága és nehezen beszerezhető. Fotó: Pixabay
A bambusz drága és nehezen beszerezhető. Fotó: Pixabay

Az óriáspandák ellátása nem olcsó mulatság. A Kínának fizetendő „bérleti díj” mellett az állatok élelmezése is óriási költséget jelent a fogadó állatkertek számára, hiszen a medvék átlagosan naponta 40 kilogramm, friss bambuszt esznek – 2011-ben Edinburgh állatkertje arról számolt be, hogy az évben 107 ezer dollárt költött két pandája etetésére. Ez az akkor is igen borsos ár azóta csak tovább emelkedett, hiszen a nemzetközi ellátási láncokat is lebénította és lelassította a járvány, így egyre nehezebben lehet beszerezni az etetéshez szükséges elegendő mennyiségű bambuszt – olyannyira, hogy a Calgary állatkert már arra kényszerült, hogy visszaadja pandáit.

A világjárvány emellett csapást mért a turizmusra. Míg 2011-ben az Edinburgh-i állatkert azzal vigasztalhatta magát, hogy a több mint 100 ezer dolláros bambuszköltségek mellett közel 4 millió fővel nőtt látogatói száma, a covid által átformált világban a pandáknak most otthont adó állatkertek nem reménykedhetnek hasonló megtérülésben.

A pandadiplomácia nem egyedi jelenség

Bár a kínai óriáspandák egyértelműen a legismertebb ajándékállatok, a jelenség önmagában egyáltalán nem egyedi, hiszen más országok is tettek már hasonló diplomáciai gesztusokat.

A Seychelles-szigetek pont Kínának ajándékozott óriásteknősöket az ország alapításának 60. évfordulójára, ezek az állatok a sanghaji állatkertben élnek.

Ausztrália szintén a szőrös ajándékállatokra szavazott, mikor 2015-ben négy koalát adott kölcsön Szingapúrnak azért, hogy megünnepelje, a két ország közt 50 éve jött létre a diplomáciai kapcsolat.

Mongólia kormánya régóta ajándékoz lovakat diplomáciai partnereinek, többek között Park Geun-hye volt dél-koreai elnöknek, Narendra Modi indiai miniszterelnöknek. Valamint Donald Trump elnöknek is – igaz, az ajándék címzettje hivatalosan legkisebb fia, Barron Trump volt – a ló később a ’Victory’ nevet kapta. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!