2019. június 19. 19:49

Hiába az elmúlt évek látványos minimálbér-emelése, továbbra sem sikerült elérni azt a célt, hogy a kötelezően adandó legkisebb fizetés meghaladja a létfenntartáshoz szükséges szerény igények fedezetére elegendő értéket.

A Központi Statisztikai Hivatal 2014 óta már nem közli a létminimum értékeket. Ez az az összeg, amely kifejezi, hogy a különböző családmodellek esetében mekkora összegből lehet fedezni a létfenntartáshoz szükséges legalapvetőbb igényeket. A mérőszám számítását és közlését azóta a Policy Agenda vállalta magára, a szervezet szerdán tette közzé a friss, 2018-ra vonatkozó értékeket.

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. Vagyis nagyjából az az összeg, amiből mindenféle megtakarítás, extra kiadás nélkül ki lehet húzni egy hónapot.

A kép Ózdon készült, a romatelepen A kép Ózdon készült, a romatelepen

A Policy Agenda közlése szerint 2018-ban a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 94 820 forint volt a közlés szerint. Ez az előző évihez képest 4,8 százalékkal magasabb érték. Ezzel szemben az átlagos fogyasztói árindex 2,8 százalék volt, ez pedig azt jelenti, hogy a legalapvetőbb igények kielégítéséhez szükséges termékek és szolgáltatások ára nagyobb mértékben emelkedett az inflációnál.

Még mindig nem éri el a minimálbér a létminimumot

Korábban ellenzéki képviselők és szakszervezetek célkitűzése is volt, hogy a nettó minimálbérnek el kellene érnie a létminimum összegét, fedeznie kellene a kötelezően adandó legkisebb bérnek a legalapvetőbb szükségletek kielégítését. A legutóbbi 3 évben azonban hiába emelkedett 33 százalékkal a nettó minimálbér, a létminimum összege pedig mindössze 7,7 százalékkal, előbbi elmaradása olyan mértékű volt, hogy a mai napig nem sikerült elérnie a létminimum értékét.

2018-ban ugyanis 3050 forinttal még mindig kevesebb volt a nettó minimálbér a számított értéknek. Ha azonban az idei évben is a tavalyivel megegyezően, 4,8 százalékkal emelkedik a létminimum értéke, akkor megtörténhet az áttörés. Idén a nettó minimálbér 99 055 forint, a létminimum értéke változatlan növekedési ütemmel 98 612 forint lehet.

 

A Policy Agenda több családmodellre vetítve is meghatározta a létminimum összegét. Egy kétgyermekes család esetében ez az összeg 274 978 forint - vagyis a két szülő részéről a minimálbérnél, sőt még a jóval magasabb összegű garantált bérminimumnál is nagyobb keresetet igényel. A garantált bérminimumra bejelentett dolgozók ugyanis 120 033 forintot vihettek haza 2018-ban. Egy háromgyermekes családnak már 312 906 forintra lenne szüksége, ha pedig valamelyik nagyszülő is a kétgyermekes családdal él együtt, akkor 346 093 forintra van szükség a megélhetéshez. Az egy nyugdíjasra számolt létminimum tavaly egyébként 85 338 forint volt, ha pedig a nyugdíjas háztartásban két személy él, akkor 146 971 forint a létminimum összege.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.