2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet azzal kecsegtet, hogy csökkennek a hálózati engedélyesek adminisztrációs terhei és végső soron a hálózati költségek rendszerhasználati díjakkal fedezendő része is.

A villamos energia tárolói és erőművi engedélyesek számára a közcélú nagy- és középfeszültségű villamosenergia hálózatra történő csatlakozás hálózatfejlesztési költségekkel jár - kezdi a lapunkhoz eljuttatott közleményét az állami energiahivatal, azaza MEKH. A hálózati engedélyesek végzik el a beruházási költségeken alapuló számítást, amely alapján történik a csatlakozási díj meghatározása az erőművek és a nagyfogyasztók tekintetében. A nagy mértékben megnövekedett betáplálás irányú csatlakozási igények jelentős hálózatfejlesztési beruházásokat tesznek szükségesséugyanakkor az egyes csatlakozásokkal összefüggő költségek a beruházás lokációjától, valamint a helyben rendelkezésre álló infrastruktúra állapotától, kiépítettségétől függően változhatnak.

Fényesebb jövő? Fotó: Depositphotos
Fényesebb jövő? Fotó: Depositphotos

A rendeletmódosítás által a közcélú hálózatra – betáplálási célból, illetve nagyfeszültségen vételezési célból – csatlakozni kívánók csatlakozási díjai átláthatóbb módszertan alapján határozhatók meg. Az új módszertan egyértelmű különbséget tesz a csatlakozási igények miatt helyben, közvetlenül szükségessé váló, valamint a közvetetten – főleg az átviteli hálózat különböző területein – indukált hálózatfejlesztések beruházási költségeinek figyelembevételi módja között. 

A fentieken túl a rendeletmódosítás átmeneti kedvezményt is jelent a villamosenergia-tárolóra is kiterjedő csatlakozási igények esetén fizetendő csatlakozási díjak tekintetében. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás elősegíti a finanszírozás kiegyensúlyozását, ösztönzi a hálózatkihasználtság növelését, miközben csökkenti a hálózati engedélyesek adminisztrációs terheit és végső soron a hálózati költségek rendszerhasználati díjakkal fedezendő részét is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!