7p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.

A magyarországi szegénységről és mértékéről kicsit ritkábban esik szó, ez részben köszönhető annak, hogy hivatalos magyar és nemzetközi statisztika évente egyszer érkezik. Ám az meglehetőségen széles spektrumon vizsgálja a háztartások és a társadalom életminőségét, jövedelmi helyzetét. A számok 2010 óta - az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta - cáfolhatatlanul javulást mutatnak a felszínen. Alatta viszont elkeserítő kép tárul elénk.

Az egyre előnyösebb és kedvezőbb képről árulkodó mutatókra egyébként a kormány is időről időre kitér a kommunikációs gépezete részeként. Kiemelik milyen mértékben csökkent a szegénységgel érintettek száma Magyarországon, vagy épp mennyit javult a háztartások helyzete, mert egyre kevesebben vannak azok, akik bizonyos - a statisztika által rögzített - dolgokat nem engedhetnek meg maguknak. Mint például az egyhetes nyaralás, legalább hetente kétszer húsfogyasztás, vagy épp azok aránya és száma, akiknek problémát okozna egy-egy váratlan kiadás fedezése.

Ám, mint ahogy sok más területen, az ördög itt is a részletekben rejlik. A probléma nem a statisztikai módszertannal van, hanem az elmúlt néhány évben kialakult trend eredményez brutálisan kiábrándító számokat. A friss, Központi Statisztikai Hivatal által évente kiadott, Háztartások életszínvonala kiadvány alapján már korábban megírtuk, hogy a nyugdíjasok elszegényedése egyre nagyobb méreteket ölt. Az időskori ellátások növekedése ugyanis teljesen elszakadt a bérek látványos emelkedésétől, ami azért okoz problémát, mert az Orbán-kormány által 2011-ben bevezetett új nyugdíjszámítási módszer nem veszi figyelembe a bérek növekedését. A bérek emelkedése pedig felhúzza a szegénységi küszöb értékét is, ami miatt egyre többek ellátása csúszik be ez alá a szint alá. A szegénységi küszöb értéke a 2020-as kiadvány szerint 105 259 forint volt 2019-ben.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.