<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Voltak, akik a sor elejére álltak, de olyanok is, akik a vakcinával szembeni bizalmatlanságot akarták enyhíteni az oltásukkal. Az uniós vezetők túlnyomó többsége a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcináját kapták.

Mára minden uniós állam vezetője megkapta valamelyik koronavírus elleni vakcina legalább két adagját. A legtöbben az országuk oltási menetrendje szerint, átlagos állampolgárként lettek beoltva, de voltak azért kivételek. De vajon melyek voltak a népszerű oltások a politikai elit körében? Nézzük, ki milyen vakcinát kapott.

A pápa maszkban vett részt a szokásos heti audienciáján augusztusban (Riccardo De Luca, Associated Press)A pápa maszkban vett részt a szokásos heti audienciáján augusztusban (Riccardo De Luca, Associated Press)

Az első beoltott európai miniszterelnök az uniós engedélyeztetési eljárást megelőző Szerbia kormányfője, Ana Brnabić volt, aki már tavaly december 24-én megkapta a Pfizer vakcina első adagját. Szerbia ezután az oltási programja felgyorsítása érdekében orosz és kínai oltóanyagot is beszerzett. Az elnök, Aleksandar Vučić talán részben az utóbbit övező bizalmatlanság miatt is Sinopharm oltást kapott április végén.

A Pfizer vakcina december 27-én kapott zöld utat az Európai Unióban, és a legtöbb országban az első, nagy felhajtás közepette beadott oltásokat különösen veszélyeztetett, nagyon idős emberek kapták.

Európa keleti felén azonban volt néhány ország, ahol az ország vezetője a sor elejére került. Rögtön az első nap kapta meg a Pfizer oltását Andrej Babiš cseh, valamint Kirjakosz Mitszotakisz görög miniszterelnök, román kollégájuk, Florin Cîţu pedig január 13-án.

Érdekes egybeesés, hogy átoltottság tekintetében mindhárom ország az EU sereghajtói között van, tehát ha a kormányfők sietségének az oltás iránti bizalom növelése volt a célja, akkor ez nem hozott látványos eredményt. Talán hasonló megfontolások állnak a mögött is, hogy mind Babiš, mind Cîţu ősszel már megkapta a Pfizer harmadik adagját is.

A közös vakcinabeszerzésből nem kilépő uniós országok vezetői koruknak és egészségi állapotuknak megfelelően, valamikor a tavasz második felében, nyár elején kapták meg az oltás első adagját. Túlnyomó többségüket a Pfizer-Biontech vagy az AstraZeneca vakcinájával oltották be.

hirdetés

Előbbiek közé tartozik Stefan Lofven svéd és Antonio Costa portugál miniszterelnök, de Ursula von der Leyen is, igaz ő nem a német, hanem a belga oltási program részeként kapta meg a vakcina első adagját áprilisban. A Pfizer oltóanyaga védi a törékeny egészségű Ferenc pápát is, aki több vatikáni vezetővel, illetve elődjével, Benedek pápával együtt még február első felében megkapta az első dózist. A nagyon hasonló tulajdonságokkal bíró Moderna oltást kapta meg Erna Solberg akkor norvég miniszterelnök. Bár beoltásukról természetesen hírt adott a sajtó, különösebb felhajtás nem övezte az eseményeket.

Az AstraZeneca vakcinát kapott vezető politikusok körében voltak érdekesebb történetek. Mint emlékezhetünk, március közepén több európai országban felfüggesztették a brit fejlesztésű vakcina felhasználását az akár halálos kimenetelű vérrögképződési esetekről szóló első híradások megjelenése után. Miután március 18-án az Európai Gyógyszerügynökség a lehetséges mellékhatások ellenére biztonságosnak nyilvánította a vakcinát, két déli szomszédunk vezető politikusai is úgy döntöttek, saját példával járnak elő, hogy a megingott bizalmat helyreállítsák. Szlovéniában egy nappal a döntés után Janez Janša miniszterelnök, az elnök, Borut Pahor és a házelnök, Igor Zorčič demonstratívan oltatta be magát AstraZenecával, és így tett Andrej Plenković horvát miniszterelnök is néhány nappal később.

A brit vektorvakcina körül kialakult zűrzavar volt az oka annak is, hogy Angela Merkel, illetve Mario Draghi hiába kapott elsőként AstraZeneca oltást, második alkalommal már mRNS vakcinával oltották be őket, a német kormányfőt Modernával, az olasz vezetőt pedig Pfizerrel.

Nem volt viszont ilyen változtatás Micheál Martin ír, és természetesen Boris Johnson brit miniszterelnök esetében sem, ők mindketten két adagot is kaptak az Astra oltóanyagából, utóbbi pedig korábban kórházi ápolásra is szorult a koronavírus szövődményei miatt. Hozzájuk csatlakozott  Eduard Heger szlovák miniszterelnök májusban, illetve az azóta megbukott Sebastian Kurz is júniusban.

Macron francia elnök május 31-én csak egy szűkszavú Twitter-üzenetben tudatta a világgal, hogy beoltották – azt hogy a Franciaországban engedélyezett vakcinák közül melyiket kapta, nem árulta el.

Magyarországon természetesen az oltóanyag választása is a belpolitikai játszmák része lett, a kormány tagjainak többsége demonstratívan valamelyik keleti vakcinát vette fel. Orbán Viktor Sinopharmmal, Szíjjártó Pétert és Gulyás Gergelyt Szputnyikkal oltották be, összességében pedig egy májusi poszt alapján a 15 kormánytag közül nyolcan a kínai, négyen az orosz vakcinát kapták, és csak hárman mentek szembe Pfizerrel a keleti vakcinákat dicsőítő kormánykommunikációval. Azóta Orbán Viktor és Gulyás Gergely már a harmadik oltáson is túl van: Orbán Modernát, minisztere a kormány hivatalos kommunikációjával is szembe menve Janssent választott – a dolgok jelenlegi állása szerint tehát a miniszterelnök nem, a miniszterelnökség vezetője viszont korlátozások nélkül utazhat a csak nyugati vakcinákat elfogadó országokba.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.