<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Esti hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 171. napjáról. 

  • Az ukrán védelmi hírszerző ügynökség szombaton újabb orosz „provokációkra” figyelmeztetett az elfoglalt zaporizzsjai atomerőműnél, miközben az erőmű mellett álló város, Enorhodar polgármestere azt mondta, hogy az erőművet újabb lövések érték. A polgármester szerint újabb orosz lövések érték a város ipari övezetét, a zaporizzsjai atomerőmű irányába. Az nem egyértelmű, hogy az erőmű területét eltalálták-e a lövedékek.

  • Az ukrán hadsereg egyik hadműveleti parancsnoksága szombaton Facebook-oldalán egy sor frissítést tett közzé, amelyek szerint az éjszaka folyamán a dnyipropetrovszki terület déli részén fekvő Nikopol és Krivorizkij körzeteket orosz rakétákkal lőtték. E szerint Nikopol városában 11 magasépületet, 13 magánépületet és egy óvodát ért találat, valamint egy gázvezeték és egy villanyvezeték üzemképtelenné vált.
  • Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert és egy hozzátartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében - közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton. A tárca szerint az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck határában fekvő Piszkit. Az orosz és a Moszkva-barát erők több mint egy héttel korábban már beszámoltak a falu elfoglalásáról.
  • Ezzel szemben az ukrán hadsereg vezérkara szombaton azt állította: a falu környékén heves harcok folynak. Hozzátették: az oroszok megpróbálnak áttörni az ukrán védelmi vonalakon Olekszandropol, Krasznohorivka, Avdiivka, Marinka és Piszki irányába.

A háború 171. napja. Fotó: DepositphotosA háború 171. napja. Fotó: Depositphotos

  • Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres ellentámadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen - állapította meg szombati értékelésében az ukrajnai hadihelyzetről a brit hírszerzés. A tájékoztatás szerint jelenleg a folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek.
  • Két újabb hajó hagyta el szombaton Ukrajna fekete-tengeri kikötőit - közölte a török védelmi minisztérium, így összesen 16 hajó hagyta el az országot az ENSZ által közvetített megállapodás értelmében. A barbadosi zászló alatt közlekedő Fulmar S Csornomorszk kikötőjéből indult, és 12 000 tonna kukoricát szállítva tart Törökország déli Iskenderun tartományába - közölték. A Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő Thoe ugyanebből a kikötőből indult a törökországi Tekirdagba, 3000 tonna napraforgómagot szállítva.

  • Azóta egy másik hajó az ENSZ Világélelmezési Programjának keretében rakodásra érkezett egy fekete-tengeri kikötőbe, ez később 23 000 tonna gabonával indul tovább Etiópiába.

(MTI, The Guardian, Reuters)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.