1p

Kamatdöntést követő sajtótájékoztatót tartott a Magyar Nemzeti Bank. Az eseményről élőben tudósítottunk.

A várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az egynapos betéti kamatszintet újabb 100 bázispontos csökkentette, így annak értékét 13 százalékon összezárta az alapkamattal. Ezzel az MNB megszüntette az elmúlt egy év kettős kamatrendszerét. A döntést követő 15:00-kor kezdődő sajtótájékoztatóról tudósítunk. 

Virág Barnabás: az alapkamat lett az effektív kamat

A mai döntést követően az alapkamat számít effektív jegybanki kamatnak. Ezen a kamatszinten korlátlan betételfogadást biztosít a Magyar Nemzeti Bank a kereskedelmi bankoknak.

A Tanács egyúttal a jegybanki kamatfolyosó szimmetrikussá tételéről is döntött, mindkét irányban 100 bázispont ez a sáv.

Csökkent az infláció, de még mindig túl magas

A Tanács lépésről-lépésre, óvatos megközelítés mentén a bejövő adatok és az inflációs pályát befolyásoló tényezők és kockázati környezet alakulása függvényében hoz a jegybank döntéseket.

Változnak a monetáris politika eszközei

Október 1-től megszűnik az egynapos betéti tender. Onnantól korlátlanul rendelkezésre áll a kereskedelmi bankok számára a betét.
Az egynapos devizacsere tenderek megmaradnak. A kamatozásnál a kamatfolyosó alját tekintik irányadónak.

Nem dőlhetünk hátra

Az év végére várható 7-8 százalékos infláció továbbra is magas, ezért továbbra is szigorú monetáris politikára van szükség - mindta Virag Barnabás.

Az idei évben 17-6-18,1 százalékos lehet az infláció. 2024-ben 4-6, majd 2025-ben 2,5-3,5 százalékos.

A reálkamat a csökkenő infláció következtében folyamatosan növekedhet, szeptemberben már pozitív tartományba kerülhet.

A hazai gazdasági teljesítmény -0,5 és 0,5 százalék között lesz idén a jegybank szerint. Jövőre érezhető növekedés lehet, 3-4 százalékkal bővülhet a hazai GDP. Tovább javulhat a folyó fizetési mérleg is, ennek három lába van, egyrészt a csökkenő energiaárak, a javuló export és a gazdaság lassulása miatti alacsonyabb import.

Erőteljes dezinfláció látható

A versenyt erősítő kormányzati intézkedések és a monetáris politika együttes következményei láthatóak.

A hazai inflációs folyamatok gazdaságtörténeti keretben is figyelemre méltó, egyértelmű a dezinflációs pálya. Hogy ez folytatódjon ahhoz fegyelmezett monetáris politika is kell.

A profitvezérelt infláció továbbra is veszélyt jelent

A jegybank szerint látszik, hogy a piaci árazás nem tűnt el, csak "átalakul". A visszatekintő árazások egyre gyakoribbak, a tavalyi inflációval emelnek sokan árat, még ha a vállalatok költségei ezt nem is indokolták.

Még várni kell az alacsony inflációra

Az inflációs kockázatok felfele, a növekedés lefele mutat.

A tolerancia sávba várhatóan 2025-be kerül az infláció.

Folytatódott a külső egyensúly javulása

Az energia és a nem energiatételek javuló pályájának köszönhetően a folyó fizetési mérleg jelentősen javult.

Stabilabb pénzpiaci környezet tapasztalható. Ezt jelzi például az állampapírok kamatfelárának csökkenése is.

Megszűnt a kettős kamatrendszer

2022. október közepi intézkedéscsomag stabilizálta a pénzügyi piacokat és elindította a dezinflációt. A lépések jelentősen erősítették az árfolyamot és hozzájárultak a helyzet jelentős javulásához.

A kamatfolyosó szűkült és szimmetrikussá válik. Október 1-ig lesz még egynapos tender, de már az alapkamat szintjén.

A kötelező tartalékra továbbra sem az alapkamatot fizeti a jegybank.

Az MNB továbbra is körültekintően jár el

Az alapkamat irányadó jellegének megerősítése növeli a monetáris transzmisszió hatékonyságát. Azzal, hogy minden az alapkamathoz kötődik, átláthatóbb és hatékonyabb lehet a működés.

Az árstabilitás elérésének feltétele a pénzpiaci stabilitás biztosítása.

A szigorú monetáris kondíciók változatlanul szükségesek az árstabilitás fenntartható elérése érdekében. A globális dezinflációt övező kockázatok megjelenése és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt óvatos monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, és a következő hónapokban ezek alapján dönt a monetáris kondíciók szükséges módosításáról.

Mennyi lehet az alapkamat az év végén?

A korábban ismertetett szempontok alapján döntenek. A várakozások 11 százalék körül szórnak. A kamatpályát az infláció alakulása és a külső környezet is befolyásolja majd.

A kamatcsökkentés üteme akár mérséklődhet is, de mint Virág Barnabás jelezte, hogy az infláció továbbra is nagyon magas. A monetáris politikának óvatos döntéseket kell hozni.

Az olajár most komoly kockázat

Az olaj ára már rövid távon is hatással van az inflációra.  Az elmúlt hónapok áremelkedése (70 dollár körüli szintről 95-ig szaladt fel a Brent ára) a magyar inflációban is már visszaköszönt, ezt láttuk a legutóbbi (augsuztusi) adatnál. Az olajárat az MNB értelemszerűen nem tudja befolyásolni. Ugyanakkor a jegybank a pénzpiaci stabilitás növelésével tud ebben az esetben hatni.

 

A növekedésre még várni kell

Az idén tapasztalt recesszió alapvetően a magas inflációra vezethető vissza. Minden inflációt csökkentő lépés segít a gazdasági növekedés helyreállításában.

A verseny növekedése segített a dezinflációban. Emellett a pénzpiacok stabilizálása (pl. a forint erősödése) is jelentősen hozzájárult ehhez.

A bérek növekedése az év elején rögzítésre kerültek, ám a vártnál magasabb infláció miatt a csökkenő reálbérek miatt is lassabb lett a növekedés, illetve következett be gazdasági visszaesés.

 

Véget ért Virág Barnabás tájékoztatója

A kamatdöntés hátteréről és az új inflációs prognózisról ennyit tudhattunk meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!