<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Olaszország a járvány második hullámára már jobban felkészült, mint az elsőre.

Az ottani egészségügyi dolgozók körében annak ellenére is csökkent a szorongás és a félelem, hogy az új fertőzöttek, betegek és elhunytak száma nem nagyon változott az első hullámhoz képest, mondta el laptársunknak, a Privátbankár.hu-nak adott interjúban egy római egyetemi kórház radiológus orvosa. (Az EU-n belül a dél-európai országban hunytak el a legtöbben, több mint 89 ezren a koronavírussal összefüggésben.)

Róma (Forrás: Depositphotos)Róma (Forrás: Depositphotos)

Alicia Ibarra szerint a járvány második hulláma már felkészültebben érte az olasz egészségügyet az elsőnél. 

Az első hullám megtanított minket arra, hogy miként védekezzünk, miként nézzünk szembe a betegséggel, milyen komplikációi lehetnek annak és a kezelésnek, milyen előzetes betegségek jellemzők a páciensekre.

Beszélt arról is, hogy segítő csoportok alakultak a közösségi médiában, a kórházakban és a tudományos közösségeken keresztül, ahol a résztvevők megosztják tapasztalataikat, és ennek köszönhetően tanulhatnak egymástól.

Szervezettebb korszakba léptünk, amelyben több tudással rendelkezünk.

Kitért arra is, hogy Lazio régióban (Róma és az azt körülvevő régió) jól meg van szervezve a betegeket ellátó rendszer, és mostanában, legalábbis ott, ahol ő dolgozik, nem történt olyan eset, hogy az orvosoknak helyhiány miatt választaniuk kellett, hogy melyik Covid-beteg maradjon életben.

Ugyanakkor Észak-Olaszországban, a fertőzés első hulláma idején voltak késések a segítségnyújtásban. Néhány régióban túlterhelődtek a kórházak, ezért azok sok esetben kénytelenek voltak ilyen típusú döntéseket hozni, mondta.

A pozitívumok között említette, hogy a kerületekben segítő csoportok szerveződtek, amelyek ételt és alapvető cikkeket (ruhát, pelenkát, szappant, takarót) gyűjtenek, és szétosztják a rászoruló családok között. Sokan felajánlották, hogy bevásárolnak a karanténban élők számára, vagy táskákat helyeztek ki az utcára, amelyekben élelem és egy kis cédula volt egy felirattal: ha szükséged van rá, vehetsz belőle, ha tudsz, tehetsz bele.

Tehát a szolidaritás olyan formáival találkoztunk, amikhez nem voltunk hozzászokva.

A teljes interjút, amelyben a fenti témák mellett szó esik az oltásokról, a korlátozásokról és a legfontosabb tanulságokról is, a Privátbankár.hu-n olvashatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.