3p

Jövő héten megismerhetjük a pocsék magyar GDP-adat hátterét, és információkat kapunk a küszködő kiskereskedelemről is. Vajon tovább csökken az infláció? Ez is kiderül.

Az MTI összefoglalója szerint kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi negyedik negyedévi GDP részletes adatait második becslése alapján. Az előzetes adatok szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2023 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint az egy évvel korábbihoz mérve nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt. 2023-ban összességében - a nyers adatok alapján - 0,9 százalékkal esett vissza a GDP 2022-höz képest.

Szerdán az ipari termelés januári adatának első becslését közli a KSH. 2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 8,7 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán három alág kibocsátása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. novemberinél 0,3 százalékkal kisebb volt. 2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022-ben.

Szerdán jelenik meg a januári kiskereskedelmi forgalom, és a külkereskedelmi statisztika első becslése is. Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,0 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,8 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,0 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva. 2023-ban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,9 százalékkal kisebb volt az előző évinél.

Tavaly decemberben a kivitel értéke 10,2 milliárd euró (3897 milliárd forint), a behozatalé 10,5 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 9,1, az importé 9,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A passzívum 271 millió euró volt, 27 millió euróval kisebb az egy évvel korábbihoz képest.

Pénteken a fogyasztói árak februári alakulását ismerteti a KSH. Az MTI összefoglalója emlékeztet: idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Decemberhez viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!