4p

A nemzetközi turizmus kezd normalizálódni, ebből Budapest is egyre többet profitál, a vidék viszont alig lát ebből valamit.

Bár a százalékos mutatók alapján úgy tűnhet, hogy elképesztően jól teljesített a hazai turizmus 2024 első hónapjában, valójában inkább arról lehet szó, hogy a 2023. januári állapotok után kezd normalizálódni a helyzet. A jó hír így szól: 2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 12 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Ez igazán derék. Talán nem mindenki emlékszik már arra, hogy milyen állapotok uralkodtak egy évvel ezelőtt a turizmusban. Néhány hír felidézése segíthet ezen. „Sajnálattal értesítünk benneteket, hogy szállodánk 2023. január 2-án bezárja kapuit” – írta közösségi oldalán a Budapest zöldövezetében, az Adyligetben található Petneházy Club Hotel, kiemelve, hogy a gazdasági nehézségek legjobb szándékuk ellenére sem teszik lehetővé a további működést. Az energiaválság miatt végérvényesen bezárt a kisbéri Kincsem Wellness Hotel, két hónapra pedig a Siklósi Termálfürdő és a Hotel Castello is. Sokáig lehetne még sorolni, hogy hány szálloda, panzió, étterem és fürdő zárt be tavaly januárban.

Brutális túlsúlyban van a főváros. Fotó: Depositphotos
Brutális túlsúlyban van a főváros. Fotó: Depositphotos

A mostani 10 százalék körüli emelkedést tehát ehhez kell viszonyítani: az infláció éppen 25,7 százalékos volt, és ha az embereknek még maradt is volna pénzük utazásra, akkor eleve sokkal kevesebb szálláshely közül választhattak az energiaválság miatt.

A szállodák 20-25 százaléka tervezi, hogy az energiaárak emelkedése miatt ideiglenesen bezár 2023 első felében

- mondta Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnöke az ATV Híradónak egy belső felmérésükre hivatkozva.

A 25 százalékos bezárás végül nem következett be. Most januárban összesen 17 300 turisztikai szálláshely, ezen belül 2017 kereskedelmi, illetve 15 283 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. Idén januárban 867 szálloda működött, egy évvel korábban 815 volt nyitva. Főleg a magánszálláshelyek számában látszik, hogy milyen mély gödörből próbál kimászni a hazai turizmus: most 2500-zal több várja a vendégeket, mint egy évvel ezelőtt.

Talán az is jó hír, hogy a szektorban csillapodni látszik az infláció: a kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 34,8 milliárd forint volt, folyó áron 8,4 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Régen volt arra példa, hogy a bevételek százalékos növekedése kisebb lett volna, mint a vendégéjszakák számának százalékos növekedése.

Főleg a külföldiek kezdtek el újra utazni, ebből pedig Budapest kaszál a legtöbbet. A főváros egészen brutális túlsúlyban van az ország többi részéhez képest. Januárban 783 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon külföldiek, ebből pedig 510 ezret Budapesten, a második helyezett Balaton is csak 40 ezret tudott összekaparni, a többi régióba alig vetődik el véletlenül néhány külföldi. Főleg az olaszok árasztották el a fővárost, rossz hír viszont, hogy Ázsiából ezúttal kevesebben érkeztek.

 Januárban elsősorban az Európából érkező vendégek húzták fel a forgalmat, itt 16,1 százalékos bővülés következett be, miközben a második legfontosabb küldő kontinens, Ázsia esetében számottevő, 13,6 százalékos visszaesést mért a KSH

- elemezte az adatokat Molnár Dániel.

A Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy a turisztikai régiók közül csak kettőben csökkent a vendégéjszakák száma, a visszaesés viszont csak Gyula és térsége esetében volt jelentős, 9,4 százalékos. Szerinte van még tér a külföldi vendégszám emelkedésére is, itt még érdemi – a Magyarországra tett külföldi utazások számát vizsgálva –, több mint 20 százalékos elmaradást mutatnak az adatok a pandémia előtti időszakkal összevetve. A belföldi turizmust támogathatja, hogy a KSH januári adatai alapján immár a külföldi üdülés drágul gyorsabb ütemben, 12,3 százalékkal, szemben a belföldi üdülés átlagos 8,4 százalékos áremelkedésével. 

Az már a jövő zenéje, mi lesz annak a hatása, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség olyan elvárásokat fogalmazott meg, amelyek miatt akár a magánszállások 30 százaléka is lehúzhatja a rolót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!