<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		
		


		
		

Ugyan a bérből élőket érinti legnagyobb számban a minimálbér 200 ezer forintra történő tervezett emelése, rajtuk kívül mások számára sem mindegy, mennyivel nő egy évben a kötelezően adandó legkisebb bér.

Egyre jobban forrnak az indulatok Orbán Viktor nyáron megfogalmazott ötlete, a 200 ezer forintos minimálbér körül. Miközben az érdekképviseletek aggodalmuknak adnak hangot, addig Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a magyar gazdaság elbírná a 200 ezres minimálbért, sőt az infláció miatt még akár ennél is magasabb lehetne az összeg. Hogy kinek van igaza, az aggódóknak vagy a bizakodóknak, azt nem lehet egyértelműen megállapítani, mivel nagyon összetett kérdésről van szó.

Azt be kell látni, hogy bármiféle kormányzati támogatás hiányában összeroppanthatja a kis- és középvállalatokat, ha gyakorlatilag egyik napról a másikra kellene 20 százalékkal több forrást kigazdálkozniuk. Ennek következményeire láttunk már példát a történelemben, amikor a textilipari vállalkozások roppantak bele a nagyléptékű emelésbe.

A minimálbér-emelésnek van azonban egy másik aspektusa is, melyről rendre kevesebb szó esik. A magyar szociális ellátórendszerben ugyanis több olyan juttatás is van, melyet a jogalkotók a mindenkori minimálbér összegéhez kötöttek. Így az azokban részesülők számára sem mindegy, végül mekkora emelésben állapodnak meg a felek.

Jelenleg minimálbérhez kötött juttatás

  • a nagyszülői gyed,
  • a gyed,
  • a diplomás gyed,
  • a táppénz,
  • és az álláskeresési járadék.

Ezek mellett bizonyos adókedvezményeknél is van szerepe a kötelezően adandó legkisebb bérnek. Azok a dolgozók ugyanis, akik bizonyos betegségekben szenvednek, havonta adóalap-kedvezményre jogosultak. Egész pontosan a mindenkori minimálbér egyharmadával megegyező összeget érvényesíthetnek az érintettek havi szintre elosztva.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.