1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ha péntek reggel, akkor kormányfői rádióinterjú.

Péntek reggel ismét a Kossuth rádió vendége Orbán Viktor miniszterelnök.

Ismét megszólal a kormányfő

A kormányfő az európai parlamenti, illetve önkormányzati választások közeledtével biztosan hosszan fog arról beszélni, mennyivel emelik a vártnál magasabb infláció miatt a nyugdíjakat.

A ’90-es évek közepét idéző, húsz százalékot is meghaladó pénzromlás csökkenni kezdett, és míg a magas inflációért a kormányzat a jegybankot tette felelőssé, a csökkenő értékeket saját sikerének szereti beállítani. Orbán Viktor lehet, hogy erre is ki fog térni.

A miniszterelnök emellett vélhetően a háborús helyzetet is értékelni fogja.

Nyugdíj-kiegészítés

A költségvetés nem engedhetné meg magának a nyugdíj-kiegészítést – kezdte a beszélgetést Orbán Viktor. Közölte, a büdzsét mindig hiányra tervezik, de akkor leszünk sikeres és boldog ország, ha nem ilyen lesz. A miniszterelnök azt mondta, nem engedhetik meg, hogy „tisztességben megőszült” emberektől megvonják a juttatást.

„A kormánynak az a dolga, hogy időnként ilyen lehetetlen dolgokra vállalkozzunk”

– tette hozzá Orbán Viktor. Emlékeztetett, visszaépítették a tizenharmadik havi nyugdíjat, és a mostani emelés is beleépül a következő hónapok nyugdíjába.

Infláció

A kormányfő szerint úgy kell kezelni az inflációt, hogy a jegybank normálisan viselkedik, a kormány pedig fékezi az árakat. Elismerte a jegybanki tudást, de a kormányfő azt mondta, „a jegybanknak beletörött a bicskája az infláció elleni küzdelembe”, mert az infláció fává nőtt, bicska helyett fejsze kellett – utalt az ársapkákra, kötelező akciózásra, versenyeztetésre Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az infláció leküzdését külföldön a jegybankra bízzák, de itthon a kormány döntései miatt lett sikeres. Az idei évet szánja az infláció letörésére, a jövő évre a jegybankhoz hasonlóan 4-6 százalékos inflációt terveznek, 2024-től bérnövekedést, gazdasági növekedést és a versenyképesség növekedését szeretnék elérni.

A miniszterelnök szerint augusztusban már reálbérnövekedés volt. Optimista az általa látott előrejelzések miatt, ezért 2024-et a gazdasági növekedés visszaépítésének éveként jelölte meg.

Háború

Magyarország már a kitörésekor másként látta ezt a háborút, mint más országok, ez nem a mi háborúnk – mondta Orbán Viktor. Kiemelte, ő a háború elszigetelésén dolgozott, míg úgy vélte, a Nyugat annak globálissá tételét szerette volna elérni.

Szerinte a háborúba csak akkor szabad beszállni, ha világos célok vannak, de a nyugati államok ezt a mérlegelést nem végezték el.

A kormányfő szerint olyan fegyvereket vetnek be, amik akár a magyarokat is elérhetik.

Ukrajna és a nyugati integráció

Ukrajna EU-s tagságáról Orbán Viktor azt mondta, ehhez minden tagállam hozzájárulása szükséges, akár népszavazás, akár parlamenti jóváhagyás útján. A két éven belüli tagságot a magyar kormányfő kizárta. Úgy vélte egy olyan országnak, amelynek területi háborúja van, nem tudjuk, mekkora a népessége, nem szabad taggá válnia, így még a tárgyalások megkezdéséről sem szabad beszélni.

Uniós pénzek

Az ukránoknak adandó uniós forrásokról a miniszterelnök azt mondta, „elfogytunk”, ehhez a tagállamoknak több pénzt kell befizetnie. Magyarország kétmilliárd euróval több pénzt kap évente, mint amennyit befizet, ha Ukrajnának adnánk hitelt vagy támogatást, azt tőlünk vennék el. A hitelfelvételt elutasította, mert azt nem az EU fejlesztésére fordítanák, szerinte ezzel

„gyermekeink és unokáink jövőjét kockáztatnánk”.

A magyar gazdaságnak járó uniós pénzekről azt mondta, Brüsszel körülbelül 3 milliárd euróval tartozik. „Négyszázas árfolyammal számolva az 1200 milliárd forint” – mondta Orbán Viktor. (A jövő évi büdzsét 385 forintos euróárfolyamon tervezték – A szerk.) A kormányfő szerint az EU komolytalan kérdésekkel tartja vissza a pénzeket, és úgy látja, a lengyel választások eredményére várnak. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a „brüsszeli bürokraták” meg akarják buktatni a lengyel kormányt.

Migráció

A migrációs paktumot hátrafele tett lépésnek nevezte a miniszterelnök, szerinte ez hosszabb távon jelentkező veszély. A migráció okát a Földközi-tenger két oldalán jelentkező demográfiai eltérésekben látja, az bűnözéssel, terrorcselekményekkel, együttélési képtelenséggel jár – mondta.

A migrációt csak úgy lehet megállítani, ha a migránsokat nem engedik be, vagyis csak pozitívan elbírált kérelem esetén lehet beengedni őket az Európai Unióba – szögezte le a miniszterelnök, hozzátette, a segítséget kellene odavinni, ahonnan indul a migráció, például a Száhel-övezetbe.

Orbán Viktort az lepte meg, hogy a csehek után a szlovákok álláspontja megváltozott ebben a kérdésben. Eddig a lengyel-szlovák-magyar-horvát frontvonal állt, de most ez a területi folytonosság megszakadt – közölte a kormányfő

Vége

A beszélgetés véget ért, köszönjük figyelmüket!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!