2018. július 3. 12:56
mfor.hu

Ha nem indul erősödésnek a forint, akkor az üzemanyagok ára is az égben marad, és drágulni fognak az importtermékek is, aminek köszönhetően kevesebbet fogunk költeni.

Idén májusban jelentős bővülést volt a kiskereskedelemben: a forgalom 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatással korrigált adatok szerint pedig 7,8 százalékos volt a növekedés. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a kiskereskedelem januárban ért el májusihoz hasonló emelkedést, de a naptárhatással tisztított adatok szerint 6-7 százalékos volt az emelkedés a többi hónapban is.

„A részletes, naptárhatással korrigált adatok szerint a kiskereskedelmi forgalmat a tartós fogyasztási cikkeket magában foglaló nem élelmiszerek húzzák. Ebben a termékkörben májusban közel 10 százalékos volt a növekedés, azaz bőven az átlag feletti bővülést történt. Az üzemanyagok szintén az átlagot meghaladó mértékű növekedést értek el, míg az élelmiszereknél csak 5,8 százalékos volt a többlet. Németh Dávid szerint a nettó reálbérek emelkedése miatt fokozott a kereslet a tartós fogyasztási cikkek iránt, ez pedig növekedést eredményez a kiskereskedelmi szektorban. Németh Dávid azt mondta, hogy az elmúlt hetekben bekövetkezett forintgyengülés hatással lehet a kiskereskedelmi forgalomra. „Ha tartósan gyenge marad a forint, akkor az üzemanyagok ára is hosszabb távon magasabb árszinten maradhat. Emellett az importált termékek ára is emelkedésnek indulhat. Emiatt pedig a lakosság átrendezheti a fogyasztását és ez lassíthatja a kiskereskedelmi forgalom növekedését. Hosszabb távon a munkaerőpiac is befolyásolhatja a kiskereskedelmet, kérdés ugyanis, hogy a foglalkoztatottság mennyire lesz stabil. Emellett az is kérdés, hogy a bérnövekedés a következő években is meghaladja-e az inflációt" – tette hozzá a szakember, aki az idén 6-7 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedéssel számol.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.