TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az Idősek világnapjáról, az iskolákban ma elindult mindennapos lázmérésről és a szociális otthonok érintettségéről beszélt mai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Ugyan két kérdésünkre kaptunk választ, arra már nem, hogy a súlyosan fertőzött rabokat hol kezelik. 

Lapunk kérdésére, miszerint ha az iskolai hőmérőzésnél a gyerekeknél megállapított limit 37,8 fok, akkor a felnőtt dolgozóknál vajon ez mennyi, azt a választ kaptunk, hogy a közoktatási intézményekben a pedagógusoknál és az ott dolgozóknál is a 37,8 Celsius fok a határ. Azt már nem indokolták, hogy miért ennyi, hiszen a parlamenti dolgozók már 37,2 Celsius fok felett be sem léphetnek az Országházba. (Korábbi háttéranyagunk: a gyerek 37,5 fokos testhővel még mehet iskolába, de a parlamentbe már nem engedik be.)

Iskolába 37,8 C fok felett, míg a Parlamentben 37,2 C fok felett nem léphetnek be a dolgozók. Fotó: mti Iskolába 37,8 C fok felett, míg a Parlamentben 37,2 C fok felett nem léphetnek be a dolgozók. Fotó: mti

 

„Bízom abban, hogy nem lesz torlódás reggelente az iskoláknál, s hogy nem sok gyereket vagy dolgozót fognak ténylegesen koronavírus okozta láz miatt kiszűrni” – tette hozzá.

Másik kérdésünkre - hány idős otthonban van jelen a fertőzés jelenleg -, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy válaszolt, hogy 25 szociális intézményben vannak fertőzöttek, de mindössze két olyan hely van, amely az első hullámban is érintett volt.

„Négy olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak száma 20 feletti, máshol jellemzően alacsony számú fertőzött van egy-egy helyen.”

Harmadik kérdésünkre, hogy hány börtönben van fertőzött, s hogy a rendkívül súlyos állapotú rabokat a rabkórházba vagy a kijelölt kórházakba szállítják-e, nem kaptunk választ.

Dr. Müller Cecília egyébként külön köszöntötte az Idősek világnapján a hajlott korúakat, s arra hívta fel a figyelmet, hogy akármelyik korosztályba is tartozunk, közösen tartsuk be a szabályokat a járvány miatt. Most nem csak az idősekre, hanem mindannyiunkra nagy nyomás nehezedik, ami egy ideig nem fog enyhülni.  A második hullámban szinte nincs már olyan, akinek ne lenne dolga a védekezésben vagy egyéb feladatban.

A mai adatok a halálozási arány miatt aggasztóak, ugyanis 16 fő hunyt el az elmúlt 24 órában, abból a legfiatalabb 44 éves volt, tehát az életkor semmire nem garancia. Ma egyébként 848 fővel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, kórházban 757 főt ápolnak, s 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt napon 11 972 PCR-tesztet végeztek. Müller Cecília ismét hangsúlyozta, hogy nem korlátoznak senkit, bárkinek, akit gyanúsnak ítél meg a háziorvosa, téritésmentesen megcsinálják a tesztet.

Ezzel kapcsolatban ismét végigvette a sokat emlegetett metódust az országos tisztifőorvos. Mit tegyünk, ha betegnek érezzük magunkat?

  • a legfontosabb, hogy nem kell pánikba esni, ha lázat észlelünk vagy rosszul érezzük magunkat
  • beszélni kell a háziorvossal, aki eldönti, hogy megrendeli-e a mentőszolgálattól a PCR-tesztelést
  • ha megvan az időpont, akkor 2-3 órával előtte nem szabad enni-inni
  • pozitív teszt esetén sem kell pánikba esni, főleg, ha gyengék a tüneteink
  • megkapjuk a hatósági határozatot, hogy mi a karantén kezdőnapja és végnapja
  • a10. napon nem szükséges még egy laboratóriumi vizsgálat, mehetünk dolgozni
  • ha viszont a tünetek rosszabbodnának, akkor ismét hívni kell a háziorvost, főleg, ha krónikus alapbetegsége van valakinek.

Kiss Róbert, az operativ törzs központi ügyeletének munkatársa arról számolt be, hogy november 1-jéig Magyarország teljes schengeni szakaszán meghosszabbította a kormány a határzárat. A külföldi átutazók a tranzit áthaladás érdekében beléphetnek az ország területére, ha alávetik magukat a vizsgálatnak, és nem koronavírusosak, ha rendelkeznek a beutazási feltételekkel, s igazolni tudják az utazás célját és célországát. A kijelölt tranzit útvonalról letérni nem szabad és a kilépésnek 24 órán belül meg kell történnie.

Az elmúlt 24 órában 46 rendőri intézkedés történt a tranzit áthaladás kapcsán, 44 személy helyszíni bírságot kapott, 1 főt szabálysértésért feljelentettek, míg 1 főt figyelmeztetésben részesítettek.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.