3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Öt kérdés lesz - a közös népakarattal védenék meg az országot Brüsszeltől.

Szerdán délelőtt a Facebookon tett bejelentést Orbán Viktor: mivel a kormány úgy látja, hogy Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi tövények miatt, népszavazást kezdeményeznek, hogy "a közös népakarat" megvédhesse Magyarországot.

A következő öt kérdésben kezdeményez népszavazást a kormány:

1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? 

3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések? 

4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A legutóbbi érvénytelen népszavazást hozta fel követendő példának Orbán Viktor

"Azt kérem önöktől, hogy közösen mondjunk nemet ezekre a kérdésekre, ahogy öt évvel ezelőtt is nemet mondtunk, amikor Brüsszel a bevándorlókat akarta rákényszeríteni Magyarországra"

- utalt a miniszterelnök a 2016-os, érvénytelen népszavazásra. A kérdés akkor az volt: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? A referendumon csak a választópolgárok 44,08 százaléka vett részt, a részt vevők 6,17 százaléka ráadásul érvénytelenül szavazott. 

Így már egyébként az is érthető, miért épp ma jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami újra lehetővé teszi népszavazások megtartását.

Bő négymillió résztvevő és kétmillió azonos szavazat kellene

Akkor érvényes egy népszavazás, ha az összes választópolgár legalább fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazók több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. A legutóbbi, 2016-os népszavazáson 8 272 625 fő volt a szavazásra jogosultak száma, azóta ez a demográfiai folyamatok következtében valamelyest csökkent. 

Mindenesetre nagyjából 4,1 millió embernek kell érvényes szavazatot leadnia a referendumon az érvényességhez, és több mint 2 millió embernek kell egyformán szavaznia az eredményességhez az egyes kérdéseknél. A mai miniszterelnöki bejelentésből persze jól látszik, hogy a politikai értelemben vett eredményesség eléggé elválik a jogi értelemben vett érvényességtől és eredményességtől: Orbán Viktor továbbra is sikerként könyveli el a 2016-os népszavazást, pedig meglehetősen messze volt az érvényességtől - jogi értelemben. A szükséges 4,1 millió helyett 3,4 millió érvényes szavazat jött csak össze, igaz, azok valóban egy irányba mutattak: 98 százalék a kormány álláspontjával egybeeső "nem" szavazat volt.

A teljes bejelentés:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!