<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt. A beszélgetésben tűzszünetre szólított fel az orosz–ukrán háború kapcsán, elég soknak nevezte a nemzeti konzultációs íveket kitöltő alig 1,4 millió embert, a nyugatival  szemben sokszínűnek nevezte a hazai médiát, és türelmet kért az infláció letöréséhez.

Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió mikrofonja elé ül Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő várhatóan szót ejt az Erasmus-ügyről, de egészen biztosan nem fogja megkerülni az egyébként a miniszterelnök által is megszavazott szankciókról szóló nemzeti konzultáció eredményének fényezését, és szorgalmazni fogja az orosz és ukrán felek közti azonnali tűzszünetet is. A beszélgetést percről percre közvetítjük.

7:37:

Orbán Viktor emlékeztetett, az orosz–ukrán háború esetén a németek „sisakok küldésével” kezdték, most pedig már vadászgépekről van szó. A miniszterelnök azt mondta, ha „a baloldal” lenne kormányon, Magyarország fegyverszállító lenne, a nemzeti érdek azonban az, hogy kimaradjunk ebből a konfliktusból. Úgy véli, az országot nem fenyegeti a belesodródás, míg „a többieket már el is sodorta az ár”. Aki fegyvert küld, finanszírozza az egyik felet, az már mindegy, mit nyilatkozik, benne van a háborúban.

Orbán Viktor: aki fegyvert küld, finanszírozza az egyik felet, az már mindegy, mit nyilatkozik, benne van a háborúban. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor: aki fegyvert küld, finanszírozza az egyik felet, az már mindegy, mit nyilatkozik, benne van a háborúban. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

„Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket” – vélte a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a kormányt a nyugati szövetségesek nyomás alá helyezték. Emlékeztetett, százezres emberéletről, árvákról, özvegyekről és édesanyákról van szó, ezért szükség lenne tűzszünetre.

7:44:

A nemzeti konzultációról (melyen a magyaroknak csupán 15 százaléka vett részt – a szerk.) is szó esett. Orbán Viktor a 2000-es évek végi válságot is felidézte, és azt mondta, a 2010-es többséget fenn kellett tartani, ekkor találták ki a nemzeti konzultációt. A kormányfő szerint a legfontosabb kérdésekről (külön említette a genderkérdést) tartottak konzultációt, ezen emberek milliói vettek részt, ami arra jó, hogy esélyt kaptak az emberek, hogy elmondják a véleményüket. Szerinte ezért elég az 1,4 millió ember, aki visszaküldte a konzultációs ívet.

A kormányfő 3764 milliárd forint, szankciók miatt elmaradt növekedést említett, ami a GDP 4,8 százaléka, ami annyi, mint a befizetett szja. Orbán Viktor azt mondta, ott, ahol „nem érint ideget”, ott nem akadályozzák meg, másutt viszont vétóz. Ilyen volt az olaj, a gáz ügye, és ilyen a most tervezett nukleáris energiával szembeni szankció.

Nem a magyarokat, hanem az őket képviselő miniszterelnököt kell legyűrniük Brüsszelben – vélte Orbán Viktor.

7:53:

Nyugat-Európában nincs tere az embereknek, ott a háborúellenes hangokat megpróbálják negligálni. Szerinte Nyugaton egyoldalú, „globalista, liberális” a média, mi viszont egy sokszínű médiavilágban élünk.

A guruló dollárok ügyében ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, „nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van”. Orbán Viktor szerint a baloldali média „folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak”. Úgy vélte, ők azért képviselik ezt az álláspontot, mert ezért kapják a pénzt.

Reményét fejezte ki, hogy „a vizsgálat végén az is ki fog derülni, ki adta pénzt”. Említette természetesen Soros Györgyöt is (akinek az ösztöndíjából válhatott számottevő politikussá Orbán Viktor – a szerk.).

7:58:

A gazdasági ügyekkel kapcsolatban a miniszterelnök emlékeztetett, emelték a minimálbért, visszaadták a 13. havi nyugdíjat, visszaadtak egyévnyi adót, „a napi gyakoriság azonban a polcokon lévő áruk ára” – tette hozzá. Ám szerinte ezek a lépések helyesek voltak.

A kormányfő szerint helyes lépés volt a választás előtti pénzosztási csomag. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
A kormányfő szerint helyes lépés volt a választás előtti pénzosztási csomag. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

„Az infláció az egy közellenség”, ami ellen meg is hozták a szükséges intézkedéseket – mondta a kormányfő, aki szerint február-március után az infláció csökkenni kezd, és decemberre a pénzromlás üteme egy számjegyű lesz. Ehhez még egy kis türelmet kért a miniszterelnök, aki hozzátette, olyan szankciót nem fognak támogatni, ami növeli az inflációt.

Február 5-e után orosz olajból származó termékeket nem lehet behozni az EU piacára, kivéve azok, akik kiharcolták a kivételt – mondta Orbán Viktor. Magyarország egy ilyen ország, és az energia árának emelését eredményező büntető intézkedéseket ő maga Brüsszelben nem fogja támogatni – szögezte le a kormányfő.