<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • A moldovai rendőrség hétfőn egy rakétadarabokat talált, amely lezuhant Moldova északi részén, az ukrán határ közelében - idézte a rendőrséget a Prima Sursa állami információs portál.

 • Ukrajnában ma megint légi riadó szólt, mert 100 orosz rakéta kilövéséről szereztek tudomást. Zelenszkij szerint délen otthonokat romboltak le a rakéták, északon pedig az áramellátásban okoztak gondokat, és legalább két ember életét vesztette.

 • Putyin áthajtott az Oroszországot és a Krím félszigetet összekötő Kercsi hídon, miután októberben egy teherautó-bomba megrongálta. Az orosz elnök ma áthajtott a hídon, és beszélt a dolgozókkal és egy magas rangú kormányzati tisztviselővel.

Az éjszakai orosz tüzérségi támadásban megsérült épület romjainál dolgoznak mentők a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv közelében lévő Kluhino-Baskirivka 2022. december 2-án. Fotó: MTI/EPA
Az éjszakai orosz tüzérségi támadásban megsérült épület romjainál dolgoznak mentők a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv közelében lévő Kluhino-Baskirivka 2022. december 2-án. Fotó: MTI/EPA

 • Titokzatos robbanások történtek hétfőn két, a frontvonaltól távol eső orosz légi támaszponton, ami felveti annak lehetőségét, hogy Kijev megtalálta a módját, hogy célba vegye az ukrajnai infrastruktúra elleni támadásokhoz használt orosz nagy hatótávolságú bombázókat. A hírek szerint három ember meghalt és hat megsebesült. 

 • A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta, hogy Oroszország a G7-ek és szövetségesei lépésére most készíti a válaszát. 

 • Olaf Scholz figyelmeztette a nyugatot, hogy kerüljék el a világ blokkokra osztásával az új hidegháborút. A Foreign Affairs magazin ma megjelent véleménycikkében a német kancellár arra szólított fel, hogy tegyenek meg mindent az új partnerségek kiépítése érdekében. Kínát és Oroszországot emelte ki, mint két olyan országot, amelyek veszélyt jelentenek a többpólusú világra.

 • Kilenc embert öltek meg Ukrajna keleti részén, Luhanszkban – közölték oroszok által támogatott katonai tisztviselők. Ez azután történt, hogy Ukrajna ágyúzta Alcsevszk városát.

 • A kínai külügyminisztérium közölte, hogy folytatni fogja az energetikai együttműködést Oroszországgal, miután a G7, az EU és Ausztrália árplafont írt elő az orosz olajexportra. Kína, amely azt mondta, hogy a tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján folytatja, idén növelte az orosz Urals olajkeverékek vásárlását.

 • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az elmúlt hónapokban "jelentősen csökkent" az orosz taktikai harci repülőgépek által Ukrajna felett végrehajtott hirtelen csapatbevetések száma. A legfrissebb brit intelligens jelentés szerint az orosz repülőgépek ma már valószínűleg több tíz bevetést hajtanak végre naponta, míg 2022 márciusában napi 300-at is elérhettek.

 • Vlagyimir Putyin „jobban tájékozott” az ukrajnai haderő előtt álló nehézségekről – mondta az amerikai hírszerzés vezetője. A hétvégi védelmi fórumon felszólaló Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől.

 • Heves harcok folynak a donbászi Bakhmut kulcsvárosa körül, ahol az orosz erők hat hónapja küzdenek azért, hogy minimális előrelépést érjenek el. A közösségi médiában megjelent jelentések azt sugallják, hogy az ukrán erők előrehaladást értek el a Dnyipro folyó keleti partján, a közelmúltban felszabadult Herszon városával szembeni hadműveletekben, miután a múlt hónapban bejelentett kétéltű partraszállást a Kinburn-kösön. 

 • Az Egyesült Nemzetek Szervezetében egy tervezet kering egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely Oroszországot felelősségre vonná az ukrajnai agressziós bűncselekményekért. A jelek arra is utalnak, hogy a javaslattal szembeni amerikai ellenállás enyhülhet az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij lobbitevékenységével szemben. Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete a héten ezt mondta: "A nemzetközi büntetőbíróság már megkezdte az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását, de nem indíthat eljárást a Kreml vezetése ellen a szélesebb körű agressziós bűncselekmény miatt, mivel Oroszország nem írta alá a vonatkozó statútumot".

 • Irán vezetése  "ördögi körbe" zárta magát a tüntetések és Oroszország felfegyverzése miatt – mondta az Egyesült Államok különmegbízottja. „Minél többet elnyom Irán, annál több szankció lesz; minél több a szankció, Irán annál inkább elszigeteltnek érzi magát” – mondta Rob Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja egy római konferencián. Avril Haines amerikai hírszerzési főnök szerint aggasztó bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Oroszország elmélyíteni kívánja Iránnal a katonai együttműködést. (The Guardian)