TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Vagyis az EU2020 stratégiában vállalt célt túlteljesítettük. A szegénységnek és társadalmi kirekesztettségnek kitettek arányának 5 százalékpontos, vagyis mintegy 450 ezer fős csökkentését vállalta a magyar kormány. 

Minden régióban és minden korosztályban sikerült csökkenteni a szegénységet a bázisévhez, 2008-hoz viszonyítva - derül ki Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkárának válaszából, melyet Gurmai Zita, MSZP-s képviselő kérdésére adott. A parlamenti képviselő az iránt érdeklődött a pénzügyminiszternél, Varga Mihálynál, hogy "A szegénység csökkentése területén kidolgozott európai uniós módszertan és mérés tekintetében kik azok, akik a szegénységi kockázatot elérik? Ez hogy néz ki korosztályos és regionális bontásban?". A miniszter helyett azonban az államtitkárától érkezett a nem túl részletes választ

Rákossy Balázs felidézte, az EU2020 stratégia keretében Magyarország nemzeti célként a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők arányának 5 százalékpontos csökkentését vállalta, azaz mintegy 450 ezer fő kiemelését a szegénységből 2020-ig.

"Az elmúlt évtizedben 907 ezer főt - a nemzeti célként kitűzött szám kétszeresét - sikerült kiemelni a szegénységből. 2008-2018 között hazánkban a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség aránya 8,6 százalékponttal csökkent, ez jóval meghaladja a tagállamok átlagos, 1,3 százalékpontos csökkenési ütemét" - írja Rákossy. 

Ráadásul a lakosság élethelyzetének javulása minden korcsoportban tetten érhető, de a legnagyobb, közel 10 százalékpontos javulás a 16 év alattiak, valamint a 16 és 24 év közöttiek körében történt. 

Regionális viszonylatban a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva az államtitkár szerint minden régióban javulás mutatkozott, átlagosan 5,9 százalékponttal csökkent a szegénységnek és társadalmi kirekesztődésnek kitettek aránya 2011 és 2017 között. Kiemeli: a legnagyobb javulás pont a leghátrányosabb helyzetűek közé tartozó Észak-Alföld, Dél-Alföld, valamint Dél-Dunántúl régiókban következett be. 

Szegénységnek vagy társadalmi kirekesztettségnek kitettek

 

A Központi Statisztikai Hivatal honlapja szerint a mutató a szegénység kockázatának kitett vagy súlyos anyagi deprivációban élő személyek, illetve a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők összege. Minden személyt egyszer vesznek számításba, akkor is, ha több részmutatóban érintettek. A szegénységi kockázatnak kitett személyek azok, akik a szegénységi küszöb alatti ekvivalens jövedelemmel rendelkeznek, mely küszöb az országos rendelkezésre álló medián ekvivalens jövedelem 60%-a (társadalmi juttatások után). Az anyagi depriváció a gazdasági nyomásra és tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó mutatókat fedi le. A súlyos anyagi deprivációban élők életkörülményeit az erőforrások hiánya súlyosan korlátozza, és az alábbi 9 deprivációs tétel közül legalább 4 vonatkozik rájuk:

  • i) hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátralék,
  • ii) lakás megfelelő fűtésének hiánya,
  • iii) váratlan kiadások fedezetének hiánya,
  • iv) kétnaponta hús, hal, vagy azzal egyenértékű tápanyag fogyasztásának hiánya,
  • v) évi egyhetes, nem otthon töltött üdülés hiánya,
  • vi) anyagi okból nem rendelkezik személygépkocsival,
  • vii) anyagi okból nem rendelkezik mosógéppel,
  • viii) anyagi okból nem rendelkezik színes televízióval és
  • ix) anyagi okból nem rendelkezik telefonnal.

 

A nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők azok a 0–59 éves emberek, akik olyan háztartásban élnek, amelyben az elmúlt év során a 18–59 éves felnőttek teljes munkapotenciáljuk kevesebb, mint 20%-át töltötték munkával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.