2019. január 3. 05:28

Az elmúlt évekhez képest kisebb mértékben emelkedett idén a minimálbér idehaza, uniós viszonylatban azonban semmit sem értünk el vele.

A tavalyi bruttó 138 ezer forint után idén 8 százalékkal 149 ezerre emelkedett a minimálbér. Az emelés mértéke a munkaadói és munkavállalói szervezetek elképzeléseihez képest valahol félúton van, összesítésünk alapján ez azonban kevés volt ahhoz, hogy az uniós rangsorban előrébb lépjen hazánk.

Noha a hivatalos uniós minimálbér-statisztika közzétételére még több mint egy hónapot várni kell, az interneten megjelent hírek alapján a magyar minimálbér az emelés után is változatlanul a negyedik legalacsonyabb a kötelezően adandó legkisebb bért meghatározó tagállamok sorában. A jelenlegi árfolyammal számolva 462 eurót kapnak a legkisebb bérre bejelentett dolgozók.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

Ennél kevesebb bruttóra csak a bolgár, a lett és a román minimálbéresek vannak bejelentve: sorrendben 287, 430 és 446 euróra.

A változatlan helyezésünk egyébként annak köszönhető, hogy a vizsgált országok kormányai zömében a magyarhoz hasonló mértékű emelésről döntöttek. Ez alól kivétel Lettország, ahol idén változatlanul hagyták a minimálbért; maradt 430 euró. Lengyelországban volt a legkisebb emelés, 7,1 százalék, így a minimálbér 523 euró lett január elsejétől. A legnagyobb emelés pedig Bulgáriában történt, 9,8 százalék, amivel 287 euró lett a bruttó minimálbér.

Ha csak a visegrádi országokat nézzük, a kialakult helyzet még elkeserítőbbnek hathat. A magyar 462 eurós minimálbérrel szemben

  • a cseheknél 519,
  • a szlovákoknál 520,
  • és a lengyeleknél 523 euró.
 

Mindhárom ország idén lépte át a lélektani 500 eurós határt, Magyarország esetében azonban elképzelhető, hogy még jövőre sem valósul ez meg. A jövő januárban esetékes újabb 8 százalékos emeléssel 2020-tól 160 920 forintra nő majd a minimálbér, ami a jelenlegi 322 forintos euróárfolyammal számolva 499 eurót tenne ki. Bár ilyen időtávon teljesen megjósolhatatlan, hogy egy év múlva mennyit ér majd egy euró, az viszont biztos, hogy ha a 322-es szinteknél gyengébb lesz a forint, akkor még távolabb kerülünk az 500 eurótól

Hatalmas a teher a minimálbéren

Magyarországon a minimálbéresek anyagi helyzetét rontja, hogy nagy adóteher sújtja a kötelezően adandó legkisebb bért. A bruttó fizetés 34 százalékát viszi el ugyanis az állam adók és járulékok formájában. Ennél egyedül Romániában rosszabb a helyzet, ahol a bruttó minimálbér 41,5 százaléka kerül be az államkasszába.

A KPMG Minimum Wage Survey 2018 elemzésére támaszkodva a cikkünkben vizsgált régiós országok a magyarnál jóval kisebb adóval sújtják a minimálbért. Közöttük is Litvániában a legjobb a helyzet, hiszen itt az 555 eurós minimálbér 90 százaléka a dolgozó zsebében marad. Ettől csak kicsivel kedvezőtlenebb az adózás Csehországban. Itt az 520 eurós fizetésnek csupán a 14 százalékát viszi el az állam.
 
2018-ban egy magyar minimálbéres egyébként a 418 eurós fizetéséből 276 eurót vihetett haza (2018-ban a nettó minimálbér 91,7 ezer forint volt). Ez az összeg

  • a cseheknél és szlovákoknál valamivel több mint 129 ezer forint,
  • a lengyeleknél pedig 122 ezer forint a jelenlegi euró-forint árfolyammal számolva.
 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.