<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Augusztus eleje óta új rezsiszabályok vannak érvényben, így a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett. A kulturális intézmények nem derűlátóak, de mindent megtesznek a zavartalan működésért.

A Nemzeti Múzeum igazgatója, L. Simon László pár napja azt mondta, villanyszámlájuk a tavalyi 100 millió helyett idén 520 millió forint lesz majd. A kormánytól már kaptak kompenzációt, összesen 670 millió forintos túlköltésre, de L. Simon szerint még több támogatás kell nekik.

A Cinema City illetékese nem tudta még megmondani a Telexnek, mekkorára dagadnak náluk a rezsiárak, de mivel a mozijaik bevásárlóközpontokban vannak, így eddig is eleve magasabb rezsivel működtek mert a bevásárlóközpontok nem egyetemes szolgáltatótól vásárolnak.

A Budapest Filmhez tartozó Puskin mozi és öt társa már így többet fizetett idén, mint tavaly. Fotó: MTIA Budapest Filmhez tartozó Puskin mozi és öt társa már így többet fizetett idén, mint tavaly. Fotó: MTI

Egyelőre ezeket az árakat nem a nézőkön akarják behajtani. A jegyárakon még nem terveznek emelni, legalábbis az év végi szokásos emelésen túl.

A főleg vidéki mozikat üzemeltető mozihálózat, a Kultik „jelentős emelkedéssel” számol, de ezt még egészen pontosan nem tudják kiszámolni."Idén kábé négyszeresére nőtt az áramszámlánk. Mi a saját mozinknál, illetve ott, ahol bérlőként közvetlenül a szolgáltatóval állunk szerződéses viszonyban, jobban tudunk kalkulálni, hiszen év végégig kötött áron vásároljuk az energiát” - monda Horváth Szilvia, a hálózat marketingvezetője, aki az ésszerű üzemeltetésben, alternatív energiákban, munkafolymatok átszervezésében látja a megoldást.

A budapesti művészmozikat (Toldi, Puskin stb.) irányító Budapest Film igazgatója, Liszka Tamás már adatokat is említve azt mondta, a hat mozijuknak egységesen kötik le az energiát, 2022-ben pedig összesen 52 millió forinttal több rezsit kell fizetniük, mint tavaly, és fel kell készülniük arra, hogy az emelkedés mértéke jövőre akár négyszeres is lehet.

"Nekünk is egészen drámai kihívást jelent majd a 2023-as év üzleti tervének megírása, ráadásul úgy, hogy a mozik még a koronavírus okozta nehézségekből sem igazán lábaltak ki" - tette hozzá.

A Vígszínház azzal számol, hogy a rezsiszámlájuk minimum a négy-ötszörösére fog emelkedni, de „jelenleg még nem tudjuk, hogy milyen léptékben érintenek minket a döntések. Az már látszik, hogy a hosszútávú energiaszerződések megkötése is komoly nehézségekbe ütközik”. Számítanak arra, hogy nehezebb lesz az életük, így ahol tudnak, takarékoskodnak majd. 

A Nemzeti Színház arról tájékoztatta a lapot, hogy az energia-áremelkedés számukra nem újkeletű, hiszen a Nemzeti Színház az energiahordozóit a piaci körülmények között köteles beszerezni, nemzeti nyílt és az elmúlt évtől kezdődően uniós közbeszerzési eljárások alkalmazásával. Így a sokak által most észlelt energiaár-turbulencia már egy éve érinti az intézményt. A színház a többletkiadásokat „felelősségteljes gazdálkodással védi ki”, és ahogy eddig sem, úgy ezután sem akarják szüneteltetni a működésüket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.