<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A tömeges elbocsátás után sztrájkot jelentenek az európai hírtelevízió dolgozói.

Az RTL-nek eljuttatott közlemény szerint több napos sztrájkba kezdtek az Euronews dolgozói, tiltakozva az európai hírtelevízió „szétverése” ellen.

Azt még 2021 decemberében jelentették be, hogy az Alpac Capital portugál befektetési cég megvásárolja a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét, amit 2022 júliusában véglegesítettek is. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az új tulajdonos március elején tömeges elbocsátást, több mint kétszáz dolgozó, köztük a szerkesztőségi alkalmazottak kétharmada maradt állás nélkül.

A dolgozók ezért azt közölték, hogy március 16-tól egészen március 20-ig sztrájkba léptek, emellett pedig Emmanuel Macron francia köztársasági elnökhöz, valamint az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért

Az RTL cikkében emlékeztet arra a magyar szempontból különösen érdekes szálra, hogy az új tulajdonos cég ügyvezető igazgatója Pedro Vargas David, annak a Mario Davidnak a fia, aki portugál jobboldali politikusként még az 1990-es évek elején barátkozott össze a magyar miniszterelnökkel. Mario David jelenleg is Orbán Viktor hivatalos tanácsadója.

(RTL.hu)