<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyolcszor nagyobb összegre tettek így szert, mint amennyi a hagyományos értékesítési modellből folyt be. Mérlegen az első, tört év.

Működésének első – nem teljes – évében 416 millió forint adózott eredményt ért el a volt indexesek által alapított Telex nevű hírportál mögött álló cég, a Van Másik Kft. A cégadatok szerint a tavaly július 31-én alapított vállalkozás javarészt a lapkészítéshez nyújtott támogatásokból tudta elérni a tört időszakhoz képest jelentősnek mondható eredményt: az egyéb bevételek soron 556,4 millió forintot tüntettek fel a 2020-as üzleti évről szóló beszámolójukban.

Munk Vera főszerkesztő beszél a Telex adománygyűjtő videójábanMunk Vera főszerkesztő beszél a Telex adománygyűjtő videójában

Emlékezetes, hogy tavaly nyáron az index szerkesztősége szinte egy emberként állt fel, és hagyta ott munkahelyét, attól tartva, hogy az index szervezeti hálójában bekövetkezett változások a független tartalomszolgáltatást fogják ellehetetleníteni. A válást egy elég hosszú – és csúnya – vita előzte meg, amely a tartalmi kérdéseken túl kiterjedt a kiadóval kapcsolatos érzékeny üzleti információk kiszivárogtatásával kapcsolatos vádakra, valamint az üzleti teljesítményre is.

Sok kicsi sokra ment

A távozó indexesek aztán Telex néven alapítottak új portált, ennek előzményeként pedig egy volt indexes, Kárpáti Márton létrehozta a Van Másik Kft.-t (amiről lapunk elsőként számolt be), a kiadói feladatok ellátására.

A szerkesztőség a hagyományos bevételi forrásokon túl számított az olvasók támogatására is. Ez a program még az indexes korszakban indult el, s ezt a modellt „mentették át” az új portálhoz, a Telexhez.

A jelek szerint erős támaszt nyújtottak a lapnak a támogatók: mint jeleztük, tavaly bő félmilliárd forintot sikerült ilyen módon elérniük. Erről a 2020-as beszámoló kiegészítő mellékletében így fogalmaznak:

„Kivételes nagyságú vagy előfordulású bevételnek minősül az egyéb bevételek között kimutatott költségek, ráfordítások ellentételezésére kapott támogatások összege, melynek értéke 556.423 EFt. A támogatások között nem volt olyan nagyságú egyedi tranzakció, melynek értéke elérte volna az összes támogatás 0,5 százalékát.”

Ami azt árulja el az így befolyó összegről, hogy sokan és kisebb összegekkel segítették a szerkesztőség munkáját.

E tételen túl 70 millió forint származott az értékesítés – hagyományosnak tekintett – nettó árbevételéből. Ami azt jelenti, hogy a támogatásokból nyolcszor nagyobb bevételre tettek szert, mint az értékesítés hagyományos modelljéből.

A bevételek és kiadások egyenlegeként – a befizetett 41,1 milliós adó után – keletkezett a 416,3 millió forintos eredményük.

A kiegészítő mellékletből kiderül még, hogy a tárgyévben foglalkoztatottak átlagos létszáma 36 fő volt, akik után a bérköltség 107,7 millió forint volt. Négy hónappal számolva (hiszen tavaly július 31-én alakult a cég), egy főre átlagosan havi 747,9 ezer forint jutott tehát az előző évben (eredetileg nagyobb összeg szerepelt a cikkben, tévesen).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.