3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

 A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség hónapok óta kongatja a vészharangot.

Közérdekű adatigénylésre adott írásban konkrét adatokat az illetékes minisztérium a 100 százalékos napelemes pályázatok feldolgozottságával, kifizetéseivel kapcsolatos kérdésekre. Az adatok megerősítik azokat a tapasztalatokat, ami miatt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség hónapok óta kongatja a vészharangot.

2024. január 15-én jelent meg a napelemesek 12 pontja, aminek az első pontjában, a leginkább égető probléma megoldását követelték a napelemesek, a pályázati pénzek azonnali kifizetését.

Bár elsőre úgy tűnhet ez elsősorban csak a napelemes vállalkozókat érinti hátrányosan, igazából többezer család kerülhet nagyon komoly gazdasági válságba. Hiszen a pályázat nem teljesülése esetén jogilag a pályázók lesznek számon kérve, elbukják az esetlegesen befizetett önrészeiket (hiába 100%-os a pályázat, nagyon sokan fizettek önrészt is a vállalkozóknak, hogy biztosítsák a beruházásaikat) és a már lekért előlegeket is vissza kell fizetniük, ha a vállalkozó fizetésképtelen lesz. Sajnos több eset előfordult már eddig is és nem vagyok optimista, nagyon sok kivitelező fog erre a sorsra jutni. A helyettes államtitkártól kértük, hogy ne hagyja a családokat ilyen veszélybe sodródni és meg is kaptuk azt a szándéknyilatkozatot, hogy mindent megtesznek, hogy a tönkrement kivitelezők által lehívott előleget ne a vétlen családoktól követeljék vissza. Sajnos hónapok teltek el, de a hivatalos jóváhagyás a kérelmünkre még nem érkezett meg

- tájékoztat Szilágyi László, a szövetség alelnöke.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium pénteken e-mailben válaszolt egy napelemes pályázó által benyújtott adatigénylésre, melyből az alábbi információkat tudtuk meg a pályázat feldolgozatlanságáról.


Fotó: Depositphotos

A kiállított Támogatói Okiratok száma 35710 darab (napelemes: 25994 darab, komplex: 9716 darab), melyből elállással érintett 1621 darab (napelemes: 1183 darab, komplex: 438 darab). A hatályos Támogatói Okiratok (kiállított-elállás) száma 34089 darab (napelemes: 24811 darab, komplex: 9278 darab). A záró elszámolás folyósítása megtörtént 2564 darab esetben (napelemes: 2557 darab, komplex: 7 darab). A folyamatban lévő pályázatok darabszáma (a hatályos TO-záró elszámolás folyósítása megtörtént) 31525 (napelemes: 22254 darab, komplex: 9271 darab).

Az adatokból néhány kifejezetten rémisztő. A 34 000 pályázatból mindössze 2564 esetben történt meg a záró elszámolás kifizetése és ebből siralmasan alacsony, mindössze 7 db a komplex pályázatok (ahol nyílászárócsere és hőszivattyútelepítés is zajlott) kifizetése. Különösen annak fényében tragikus a helyzet, hogy a támogatói okiratok határidejei elkezdtek lejárni. Ez nagyon rossz hír minden érintettnek. A pályázatok és napelemes beruházások meghiúsulása a Támogatónak is „fejfájást fog okozni”, hiszen az EU-s forrásból létrejött pályázat feltétele, hogy ezek a napelemes beruházások megvalósuljanak

mondta az alelnök.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!