<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az árfigyelő adatbázis létrehozását Nagy Márton minisztériuma is támogatja.

Támogatja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Gazdasági Versenyhivatal online árfigyelő adatbázis létrehozását célzó javaslatát, közös cél az infláció elleni küzdelem - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a versenyhivatallal közös közleményében.

A közleményben kiemelték, az élelmiszerágazatban folyamatban lévő gyorsított ágazati vizsgálatok tapasztalatai alapján online árfigyelő adatbázis létrehozását kezdeményezte a kormánynál a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormány részéről támogatja Rigó Csaba Balázs versenypártolási és az inflációt csökkentő javaslatát, a mielőbbi megvalósítás érdekében a felek közös munkacsoportot hoznak létre a jövő hét elején.

Vajon segít tényleg az árak szinten tartásában? Fotó: Depositphotos
Vajon segít tényleg az árak szinten tartásában? Fotó: Depositphotos

Felidézték, hogy a Gazdasági Versenyhivatal több gyorsított ágazati vizsgálatot is folytat az élelmiszerágazatban. Január 20-án a tej és tejtermékek, február 8-án pedig a tartós élelmiszerek piacán kezdett vizsgálódásba.

A nemzetközi tapasztalatok rávilágítottak arra, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot - hívták fel a figyelmet a közleményben.

Mindezek következtében Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke versenypártolási javaslatot tett a kormánynak egy online árfigyelő adatbázis létrehozására Magyarországon, amelynek működtetését - a szükséges fejlesztések elvégzése után - a Gazdasági Versenyhivatal biztosítja - írták.

A felek az online árfigyelő adatbázistól azt várják, hogy jelentősen megerősíti a transzparenciát, átláthatóvá teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, végső soron - a fogyasztók érdekeivel összhangban - hozzájárul a piaci verseny fokozásához, a túlárazás megakadályozásához, így összességében elősegíti, hogy az infláció az év végére egy számjegyűre mérséklődjön - tájékoztatott a GFM a GVH-val közös közleményében.

(MTI)