6p

Karácsonyi ajándékot vásárolni szeretteinknek embert próbáló feladat. Érdemes figyelni évközbeni óhajokra, és az új ötletekre. Másképp maradnak a tuti, fantáziátlan tippek, a személytelen kozmetikai ajándékcsomagok, barátoknak, távoli rokonoknak a borok, bonbonok, amelyek mindig kihúznak a bajból.

A könyvvel vigyázni kell – a drága művészeti albumok és szakácskönyvek elég drágák, de igazán nem maradandó olvasni valók, legfeljebb szépen mutatnak a könyvespolcon.

A nagymama Zorán koncertjegyre vágyik

Évtizedekkel ezelőtt léteztek olyan közhelyek, miszerint a nagypapának papucsot, a nagymamának meleg kesztyűt. Ma a nagymamának inkább Zorán koncertjegyet foglaltassunk online – elvégre ő a kedvenc énekese, hiszen nagyjából egyidős a sztárral.

A mai „idősek” – ne feledjük! - a beatkorszakban nőttek fel. Ismerek olyan hatvanon felüli nőt, aki egy nyomtatónak örül majd nagyon karácsonykor, mert elromlott a régi. Vagy ha még kapna mellé egy parfümöt. Ha Netflixet néz, akkor Omar Rudberg Intro üvegcséjét, vagy nagypapának Timothée Chalamet Blue Chaneljét ajánlom - mert akkor tényleg boldog lesz.

Mobilnak persze ők sem mondanak nemet.

Borkóstoló jegy meg borhűtő

A mai fiatal nagypapák sok esetben dolgozó, ruganyos, sportoló menedzserek, vagy éppen egyben kisgyermekes apák - akik persze kikérik maguknak a nyakkendőt, mint karácsonyi ajándékot, hasonlóképp több férfitársukhoz.

Mondjuk, szeretik a bort – örülnek tehát bizonyára egy csinos, profi dugóhúzókészletnek, amely borhőmérőt is tartalmaz, no meg persze egy kis bársonnyal bélelt ezüst karikát, amelyet a vörösboros üveg nyakára kell húzni, hogy ne csepegtesse le az abroszt.

Ha vastagabb a pénztárcánk és hely is van hozzá a megajándékozandó lakásában, a borhűtő gáláns meglepetés, hasonlóképp egy bormagazin előfizetés, vagy egy borkóstoló voucher.

Pulóvert igen, pizsamát nem biztos

Ha idősebb férfit szeretnénk meglepni, a finom, könnyű gyapjúpulóver mindig beválik, kivéve, ha minden évben azt adtunk. (Ezért sem árt - főleg nagyobb családoknál – évről-évre ajándéklistát vezetni, hogy ne feledjük el, kinek mit is vettünk tavaly meg azelőtt.)

Vigyázat: intim ruhaféléket csak családtagnak ajándékozhatunk. Távoli rokont vagy frissen megismert fiúpajtást furcsa lenne pizsamával, alsónadrággal meglepni.

Készülődés karácsonyra. Fotó: Pixabay
Készülődés karácsonyra. Fotó: Pixabay

Fotóalbum a nagyszülőknek

A nagymamák mindig örülnek az unokák által készített kézi készítésű ajándékoknak. Ilyen lehet a fotóalbum, amely újra reneszánszát éli. A digitális fényképezőgépek korában az előhívott fotók és az albumok megint népszerűek lettek, hiszen emlékeztetnek a fotók igazi feladataira. Ezeket ugyanis együtt a legjobb nézegetni, merengve a közelmúlt és a régmúlt történéseiről, szereplőiről.

A szép fényképtartó is mindig beválik.

Gyümölcskosár, sütemény, wellness hétvége

A saját készítésű fali naptár is nagy örömet okoz és könnyű is elkészíteni.

Az elfoglalt, dolgozó nagymami annak is örülni fog, ha ezúttal nem ő süt, hanem neki készít a tinédzser unoka muffint, vagy egy szép kosárban mézes dióval, aszalt gyümölccsel, narancslekvárral, mézes süteménnyel lepi meg. Ugyanígy kedves dolog szépen csomagolt levendulás szappanokkal, tusfürdőkkel készülni az ünnepre.

De leginkább egy hévízi vagy sárvári wellness hétvégének örülnének a nagyszülők – dobja össze az árát a család.

Amikor a régiségbolt az aduász

Érdemes profi ajándékboltokba is benyitni, jóllehet nem muszáj mindjárt vásárolni, de ötletet gyűjthetünk ott ingyen és bérmentve. Akinek sok bizsuja és ékszere van, annak vegyünk ékszertartó ládikát. Nyakkendőmániásnak nyakkendő tartót.

A régiségkedvelőknek és gyűjtőknek nem lesz nehéz dolgunk kitalálni mit is szeretnének, ám ez időigényes feladat: járni kell szorgosan a régiségboltokat vagy az ócskapiacokat, hogy rábukkanjunk egy régi parfümszóróra, egy üveggel fedett süteményes tálra vagy egy csontos tányérra, olyanra persze, amilyen még hiányzik a gyűjteményből. Ez odafigyelést és valódi szeretetet igényel.

Szaklap előfizetés, design pohár

A kertészkedni szeretők szaklap előfizetésnek ugyanúgy örülnek majd, mint egy elegáns kis kártyának, amely egy keretösszeget tartalmaz arra a célra, hogy tavasszal virágba boruljon a kert, a balkon.

Azon fiatalok, akik imádják az ötletes designt, az ultramodern háztartási tárgyakat, kellékeket, bizonyára kedvelni fogják a design poharat, retró vázát, menő borsőrlőt. Érdemes ellátogatni az ötvenes-hatvanas évek bútorait és lámpáit árusító second hand vásárba is - az idősebb korosztály számára oly ismerős és megunt holmik ma a legmenőbbek közé tartoznak!

Színházjegy és régi filmplakát

Nem olcsó ajándék manapság a színházjegy egy-egy különleges darab bemutatójára – főszerepben a kedvenc színésszel. Ugyanígy nagy örömöt fog okozni az unokahúgnak egy éves előfizetés egy-egy drága női vagy lakberendezési magazinra.

A nyugati országok nagy részében sértés olyan használati tárgyat venni ajándékba, ami hétköznapi dolog, hiszen kínos azt feltételezni a másikról, hogy mondjuk nincs elég zoknija. Háztartási gépet sem nagyon vesznek ajándékba, mert az úgyis mindenkinek van.

 Inkább az apróbb, személyesebb tárgyaknak magas az ázsiója – egy antik kitűzőnek, egy régi és nehezen megszerzett filmplakátnak (amit persze be is kereteztethetünk) vagy egy ugyanolyan tányérnak, pohárnak, amit a múltkori vendégségnél eltörtünk és véletlenül rábukkantunk egy üzletben.

Az azalea mindig beválik, plüssmaci nem

Ha végképp elfogyott minden ötletünk, vegyünk – barátnőknek, távolabbi rokonnak – egy szép cserepes virágot, amelyet ilyenkor mindig kaspóban ajándékozunk.

Egy cserép azálea, karácsonyi kaktusz, idősebb barátnőknek biztos siker, hátha még márkás bonbon kíséri.

A számunkra még kicsinek tűnő mai gyerekek ma nem plüssmacinak, hanem a legdrágább high tech kütyüknek örülnek. Amikor tízévesek azon vetekednek, kinek van drágább és többet tudó mobilja, akkor hiába is próbálnánk mi fajátékkal, labdával, lovacskával előhozakodni…

Bár ez is neveléstől függ, attól, milyen a család értékrendje, vagy, hogy milyen az óvoda, iskola nevelési szemlélete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!