4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Megjelent a friss vagyonnyilatkozata, amelyben már nem szerepel ez a tétel.

Felkerült a netre az új igazságügyi miniszter, Varga Judit vagyonnyilatkozata, amelyből kiderül, hogy már nem részesül havi 300 ezer forint juttatásban hivatali lakáshasználat címén. Legutóbbi vagyonnyilatkozatában - amit még a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkáraként adott le idén januárban - még szerepelt ez az összeg, amire 2018. októberétől volt jogosult.

Varga Judit (fotó: Kovács Tamás/MTI)Varga Judit (fotó: Kovács Tamás/MTI)

Általában azok a vezető kormányzati tisztségviselők, politikusok részesülnek ilyen juttatásban, akik nem rendelkeznek budapesti ingatlannal. A g7 portál írta meg idén nyáron, a vagyonnyilatkozatok átböngészése alapján, hogy Varga Judit  úgy veszi fel a havi 300 ezer forintot lakhatásra, hogy közben a családjának a tulajdonában van egy budapesti ingatlan, amelyet az Airbnb-n keresztül adnak ki, tehát ebből jövedelme - a nyilatkozata szerint "körülbelül évi 4 millió forint - is származik.

A portál cikke szerint az összeférhetetlenség árnyéka vetül a juttatásra, mert bár a budapesti ingatlan nem Varga Judit, hanem a férje, Magyar Péter nevén van (Varga balatonhenyei ingatlant birtokol), de a jogszabályok szerint a lakátulajdonlásnál az állami vezető házastársának lakásviszonyait is figyelembe kell venni.

Utóbb kiderült, hogy a lakhatási támogatást már nem kapja a politikus asszony. A férje, Magyar Péter, mind a Diákhitel Központ nemrég kinevezett vezérigazgatója közölte az mfor-nak adott interjúban, hogy felesége már nem veszi igénybe a támogatást (a beszélgetés végén találják meg az erre vonatkozó részt). Magyar Péter szerint a megítélt támogatás sem jogi, sem etikai problémát nem vet fel.

Kérdésünkre így felelt: "Ezzel kapcsolatban azt tudom megismételni, amit a feleségem a parlamenti meghallgatásán már elmondott. A megítélt támogatás sem jogi, sem etikai problémát nem vet fel. A témában megjelent lejárató cikkekben szereplő állításokkal szemben, a Brüsszelből való hazaköltözésünkből anyagilag a családunk nem profitált. Az állami vezetőknek járó juttatásokról szóló jogszabály egyértelműen fogalmaz: a lakáshasználati jogosultságról az állami vezető és házastársa lakásviszonyait figyelembe véve kell dönteni. Amikor a feleségem tavaly májusban a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára lett, az illetékesek minden körülményt megvizsgáltak és jogszerűen járt neki a lakhatási támogatás. Minden körülmény nyilvános volt ezzel kapcsolatban, a feleségem vagyonnyilatkozatában szerepel mind az én egylégterű 46 négyzetméteres lakásom, mind az abból származó Airbnb-bevétel. Egy 46 négyzetméteres, egyterű lakás nyilvánvalóan nem alkalmas egy ötfős családnak, a kapott lakhatási támogatás önmagában pedig nem fedezi a gyermekeink iskolájához közeli lakásunk bérleti díját, azt a támogatásból és az Airbnb-ből származó bevételünkből teremtettük elő.  A feleségem azért választotta a lakhatási támogatást, ahelyett, hogy szolgálati lakásba költözött volna, mert a felajánlott ingatlanok lakhatóvá tétele több tízmillió forintos állami kiadással járt volna. Fontos továbbá, hogy a megítélt lakhatási támogatás az államtitkári megbízatásához kapcsolódott és a feleségem a miniszteri kinevezését követően nem igényelt ilyen támogatást, így 2019. július 12. óta lakhatási támogatásban nem részesül. Egy magyar jogásznak Deák Ferenc székében ülni a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is. A célunk, hogy a feleségem minden tekintetben erre a munkájára tudjon koncentrálni és ne kelljen mesterségesen generált, a tényeket tudatosan elferdítő, személyeskedő támadásokkal foglalkoznia."

A legújabb vagyonnyilatkozatban ennek megfelelően már nem szerepel ez az összeg. Összevetve a januárival, más változásokat is észrevettünk. Így például idén megszerezték a jogerős használatbavételi engedélyt a 195 négyzetméteres balatonhenyei családi házra. Az igazságügyi miniszter továbbá már nem résztulajdonos a miskolci Philidor Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben, amely családi vállalkozásban korábban 50 százalékos részesedése volt. A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó, devizában meglévő pénzintézeti számlakövetelése fél év alatt 2700 euróról 5000 euróra (855 900 forintról 1 625 000 forintra) emelkedett. A pénzintézettel szembeni, férjével közös tartozásuk apadt, az év elején kimutatott 10 millió forintról 9 412 910 forintra. Egyebekben nem változott a vagyoni helyzete.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.