<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU-nak vészhelyzeti terveket kell készítenie az orosz gáz teljes elzárására. Az EU vezetője a törvényhozók előtt ma Strasbourgban tartott beszédében ismét azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fegyverként használja az energiát.

A Bizottság jelenleg egy "európai vészhelyzeti terven" dolgozik, amelynek első javaslatait a hónap közepéig kell előterjeszteni - mondta.

Jelenleg 12 tagállamot érint a gázellátás csökkentése, de azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük az egységes piacot és az ipari ellátási láncokat a zavaroktól – hangsúlyozta Leyen.

  • Dimitrij Medvegyev az ukrajnai konfliktusért az Egyesült Államokat tette felelőssé, akiknek szerinte először a saját házuk táján kellene söprögetniük – fogalmazott a jelenleg a nemzetbiztonsági tanács alelnöki pozícióját betöltő volt orosz államfő a Szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon tartott beszédében. Hangsúlyozta, „abszurd elképzelés egy olyan országot büntetni, amely a világ legnagyobb atomfegyver készletével rendelkezik.” Medvegyev néhány napja a szankciók miatt szintén országa atomarzenáljára utalt.

Jelenleg közel egymillió ukrán szerez harci és katonai tapasztalatot, és Ukrajna gyors tempóban újjá is fegyverzi hadseregét a NATO-szabványoknak megfelelően - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerdán. A tisztségviselő hangot adott azon meggyőződésének, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők számbeli fölényét az "ukrán minőség határozottan felülmúlja".

  • Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek Toreck városára. A lövedékek lakott területen, két családi házba csapódtak be, az eddigi információk alapján egy ember megsebesült, hárman pedig a romok alatt rekedtek.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága a Facebookon arról számolt be, hogy szerdára virradóan két orosz, Kalibr típusú rakétát semmisítettek meg Mikolajiv régió fölött. A parancsnokság szerint a rakétákat a Fekete-tengeren lévő orosz tengeralattjárókról lőtték ki.

  • Az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai Herszonban helybeliek nagy erejű robbanásról számoltak be a vasútállomás közelében, a pályaudvar környékén nagy füst gomolyog - közölte a Szuszpilne hírportál. A történtekről, annak részleteiről egyelőre nincs hivatalos jelentés.

Az ukrán vezérkar szerdai harctéri jelentése szerint az ukrán katonák a kulcsfontosságú, Donyeck megyei Kramatorszk város irányában visszaszorították az orosz erőket, jelentős veszteségeket okozva nekik.

Denisz Smihal, ukrán kormányfő szerint idén legalább 35 százalékkal zsugorodik az ukrán GDP. Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint a GDP az első negyedévben 15,1 százalékkal csökkent éves összevetésben. A jegybank a második negyedévi visszaesést 40 százalék körülire várja. Szakértők várakozása szerint az év második felében kisebb lesz a gazdaság zsugorodása, de összességében idén több mint 30 százalékkal esik a GDP.

Világszerte jelentősen emelkedett tavaly az éhezők száma, minden tizedik ember nem jutott elegendő élelmiszerhez – állapította meg az ENSZ a globális élelmezési helyzetről szóló éves jelentésében, amelyet szerdán ismertettek New Yorkban. "Valós veszélye van annak, hogy ezek a számok a következő hónapokban tovább fognak emelkedni" - jelentette ki David Beasley, a WFP főigazgatója. Mint mondta, mindezt súlyosbítják az orosz-ukrán háború következtében megemelkedett élelmiszer-, olaj- és műtrágyaárak, ami éhínségbe taszíthat akár teljes államokat is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.