<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az uniós pénzek bűvöletében saját magának ásott gödröt a magyar kormány? Így is lehet értelmezni azt, ami most történik.

Laptársunk, a Privátbankár a Magyarországnak járó uniós források ügyének legújabb fordulatait elemző cikkében arról ír, hogy a brüsszeli források mára egyértelműen megerősítették a tegnapi lapértesüléseket, amelyek szerint az Európai Bizottság nem fog enyhíteni korábbi javaslatán, és továbbra is a kohéziós programok 7,5 milliárd eurónyi forrásának befagyasztását fogja javasolni az Európai Tanácsnak.

A Helyreállítási Alap 5,8 milliárd eurós forrásainak befagyasztásával együtt ezzel 13,3 milliárd euróhoz nem jutna hozza Magyarország, amennyiben a Tanács elfogadja a Bizottság ajánlását.Az elmúlt hónapokban, hetekben, napokban folyamatosan jöttek a gyakran egymásnak ellentmondó hírek a tárgyalások állásáról, a Bizottság várható állásfoglalásának tartalmáról.

A Politicóra hivatkozva a Privátbankár arról ír, hogy ugyan a színfalak mögött zajló egyeztetésekről csak töredékes, nem igazolható információink vannak, illetve az egyes szereplők fejébe se láthatunk bele, egyes információk arra utalnak, hogy ez a húzd meg, ereszd meg játék tudatos stratégia is lehetett a Bizottság részéről.

Miközben a magyar kormány abban a hitben élhetett, hogy a meghozott és kilátásba helyezett, a valóságban azonban hatalmát és a pénz elosztásának magyar gyakorlatát nem veszélyeztető intézkedéseivel megnyithatja a brüsszeli kassza kulcsát, valójában erre nem volt esélye. Azzal azonban, hogy Orbán Viktor és kormányának tagjai a meghozott törvényekkel is elismerték, hogy valóban vannak korrupciós és jogállamisági gondok a kormány korábbi működésével, maguk adták meg az indokot a pénzek befagyasztására.

A meghozott törvények ugyan elégtelenek ahhoz, hogy valódi változást hozzanak e kérdésekben, azonban a pénzek esetleges kifizetésének további lebegtetésével továbbra is nyomást tud majd gyakorolni a magyar kormányra a Bizottság - ha a Tanács is az ajánlásnak megfelelő döntést hoz majd. További részletek a Privátbankár cikkében olvashatók.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.