<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

175 éve született meg Amerika mindeddig leggazdagabb bankára, John Pierpont Morgan, a világ egyik legnagyobb bankjának alapítója. Neki is köszönhető, hogy az 1907-es bankpánik véget ért. Mesél a múlt az mfor.hu-n

1837. április 17-én született az amerikai Hartfordban John Pierpont Morgan, amerikai pénzember, bankár és műgyűjtő. Azt nem lehet mondani, hogy szegény család sajra lett volna, hiszen édesapja, a George Peabody & Co. partnere volt. Mivel már fiatalként sejteni lehetett, hogy jóképességű, jó üzleti érzékkel bíró gyermekről van szó, a taníttatására nagy figyelmet helyeztek. Ennek is köszönhető, hogy miután befejezte a bostoni iskolát, a német göttingeni egyetemre küldték tanulni a szülei.

Morgan 1858-ban New Yorkba költözött, ahol az apja cégének, a George Peabody & Co.-nak helyi képviseleténél kezdett dolgozni, a Duncan, Sherman & Company-nál. Így, már karrierje kezdetén is nem meglepő módon a bankszférában kezdett mozgolódni és sorra építette ki a kapcsolatait. Majd az amerikai polgárháború idején, ahelyett, hogy a seregben teljesített volna szolgálatot, 300 dollárt fizetett valakinek, aki helyettesítette őt, így Morgan a háború pénzügyi finanszírozásán fáradozott.

John Pierpont Morgan

J.P. Morgan 1871-ben hozta létre a saját társaságát, mely az évek folyamán olyan meghatározó gazdasági szerepre tett szert, hogy az 1893-as bankpánik idején a bankja segítette ki az amerikai pénzügyminisztériumot, és ők számítottak az amerikai vasútépítés elsődleges finanszírozójának is.

J.P. Morgan, a válságszakértő

A Wikipedia szócikke szerint, amikor a káosz kezdte megtépázni a New York-i bankokba vetett bizalmat, a város leghíresebb bankára a városon kívül tartózkodott. Morgan nem csak hogy a város leggazdagabb polgára és a legnagyobb kapcsolati rendszerrel rendelkező bankára volt, hanem voltak már válságokkal kapcsolatos tapasztalatai is 1893-ból. Éppen ezért New York különböző bankjainak és trösztjeinek a vezetői összegyűltek, hogy informálják a kialakult helyzetről és hogy segítséget kérjenek ennek átvészeléséhez.

Karikatúra J.P. Morganről 1901-ből

Morgan és társai áttanulmányozták a Knickerbocker Trust könyveit, de úgy határoztak, hogy a társaság fizetésképtelen, és nem avatkoztak közbe a rohamozás megállítása érdekében. Az ezt követő bukás azonban oda vezetett, hogy a jól működő trösztöket is megrohamozták, s emiatt Morgannek meg kellett kezdenie a mentőakciót. Október 22-én délután a Trust Company of America elnöke is megkérte Morgant, hogy segítsen.

Mikor ezt a bankot is elkezdték megrohamozni, Morgan elkezdett a vállalat eszközeinek értékesítésén dolgozni, hogy így biztosítsanak elegendő fedezetet a kivenni szándékozott betétek kifizetéséhez. A bank megélte a zárórát, de Morgan tudta, hogy több készpénzt kell szerezni ahhoz, hogy az elkövetkező napok során is fenn tudják tartani a bank szolvenciáját. Így 8,25 millió dollár hitelt biztosítottak számára. Október 24-én reggel Cortelyou, amerikai bankár 25 millió dollárt helyezett el különböző New York-i bankokban, John D. Rockefeller, Amerika leggazdagabb embere pedig további tízmillió dollárt helyezett el a Stillman's National City Bankben. Így az amerikai pénzemberek és bankárok segítségével sikerült megoldani az 1907-es bankpánikot.

"A segítő kéz" - Uncle Sam és J.P. Morgan

1914-ben Morganék megépítették a Wall Streeten ikonikus, a The Corner vagy más néven a The House of Morgan központi épületüket. Ez a pénzügyi világ és a hitelezés egyik legismertebb jelképe. A gazdasági világválság után a J.P. Morgan leválasztotta befektetési banki műveleteit és megalapították - Henry S. Morgan és Harold Stanley „küldötteikkel” - a mai Morgan Stanley befektetési bankot.

mfor.hu