4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

175 éve született meg Amerika mindeddig leggazdagabb bankára, John Pierpont Morgan, a világ egyik legnagyobb bankjának alapítója. Neki is köszönhető, hogy az 1907-es bankpánik véget ért. Mesél a múlt az mfor.hu-n

1837. április 17-én született az amerikai Hartfordban John Pierpont Morgan, amerikai pénzember, bankár és műgyűjtő. Azt nem lehet mondani, hogy szegény család sajra lett volna, hiszen édesapja, a George Peabody & Co. partnere volt. Mivel már fiatalként sejteni lehetett, hogy jóképességű, jó üzleti érzékkel bíró gyermekről van szó, a taníttatására nagy figyelmet helyeztek. Ennek is köszönhető, hogy miután befejezte a bostoni iskolát, a német göttingeni egyetemre küldték tanulni a szülei.

Morgan 1858-ban New Yorkba költözött, ahol az apja cégének, a George Peabody & Co.-nak helyi képviseleténél kezdett dolgozni, a Duncan, Sherman & Company-nál. Így, már karrierje kezdetén is nem meglepő módon a bankszférában kezdett mozgolódni és sorra építette ki a kapcsolatait. Majd az amerikai polgárháború idején, ahelyett, hogy a seregben teljesített volna szolgálatot, 300 dollárt fizetett valakinek, aki helyettesítette őt, így Morgan a háború pénzügyi finanszírozásán fáradozott.

John Pierpont Morgan

J.P. Morgan 1871-ben hozta létre a saját társaságát, mely az évek folyamán olyan meghatározó gazdasági szerepre tett szert, hogy az 1893-as bankpánik idején a bankja segítette ki az amerikai pénzügyminisztériumot, és ők számítottak az amerikai vasútépítés elsődleges finanszírozójának is.

J.P. Morgan, a válságszakértő

A Wikipedia szócikke szerint, amikor a káosz kezdte megtépázni a New York-i bankokba vetett bizalmat, a város leghíresebb bankára a városon kívül tartózkodott. Morgan nem csak hogy a város leggazdagabb polgára és a legnagyobb kapcsolati rendszerrel rendelkező bankára volt, hanem voltak már válságokkal kapcsolatos tapasztalatai is 1893-ból. Éppen ezért New York különböző bankjainak és trösztjeinek a vezetői összegyűltek, hogy informálják a kialakult helyzetről és hogy segítséget kérjenek ennek átvészeléséhez.

Karikatúra J.P. Morganről 1901-ből

Morgan és társai áttanulmányozták a Knickerbocker Trust könyveit, de úgy határoztak, hogy a társaság fizetésképtelen, és nem avatkoztak közbe a rohamozás megállítása érdekében. Az ezt követő bukás azonban oda vezetett, hogy a jól működő trösztöket is megrohamozták, s emiatt Morgannek meg kellett kezdenie a mentőakciót. Október 22-én délután a Trust Company of America elnöke is megkérte Morgant, hogy segítsen.

Mikor ezt a bankot is elkezdték megrohamozni, Morgan elkezdett a vállalat eszközeinek értékesítésén dolgozni, hogy így biztosítsanak elegendő fedezetet a kivenni szándékozott betétek kifizetéséhez. A bank megélte a zárórát, de Morgan tudta, hogy több készpénzt kell szerezni ahhoz, hogy az elkövetkező napok során is fenn tudják tartani a bank szolvenciáját. Így 8,25 millió dollár hitelt biztosítottak számára. Október 24-én reggel Cortelyou, amerikai bankár 25 millió dollárt helyezett el különböző New York-i bankokban, John D. Rockefeller, Amerika leggazdagabb embere pedig további tízmillió dollárt helyezett el a Stillman's National City Bankben. Így az amerikai pénzemberek és bankárok segítségével sikerült megoldani az 1907-es bankpánikot.

"A segítő kéz" - Uncle Sam és J.P. Morgan

1914-ben Morganék megépítették a Wall Streeten ikonikus, a The Corner vagy más néven a The House of Morgan központi épületüket. Ez a pénzügyi világ és a hitelezés egyik legismertebb jelképe. A gazdasági világválság után a J.P. Morgan leválasztotta befektetési banki műveleteit és megalapították - Henry S. Morgan és Harold Stanley „küldötteikkel” - a mai Morgan Stanley befektetési bankot.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!