68 éve, 1944. október 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, melynek értelmében húsételt, belsőségek kivételével csak kedden, szerdán és csütörtökön lehetett árusítani a vendéglőkben. Ez alól kivételt képeztek a III. és IV. osztályú vendéglők, de azokban is csak gulyást vagy főtt marhahúst lehetett árusítani. Sajnos a 117.930/1944-es számú kormányrendelet szövegét nem sikerült fellelni az interneten, így elég kevés konkrétumot lehet tudni az intézkedésről. A korabeli beszámolók szerint a lépés november 16-án lépett életbe, arról azonban nem szólnak a hírek, meddig tartott a korlátozás.
Az intézkedés meghozatalakor már javában működött a jegyrendszer Magyarországon a háború miatt, ennek ellenére a korabeli beszámolók szerint a lakosság nem nagyon érezte meg a "hústilalmat". Ennek oka az lehet, hogy a kiemelkedő termés miatt a családok fel tudtak halmozni tartalékokat élelmiszerből, emellett a nehéz időkben egyébként is kevesen engedhették meg maguknak, hogy vendéglőbe járjanak.
A húsfogyasztás visszafogása is megkezdődött már korábban, hiszen nem sokkal a háború kitörése után, 1939 decemberében a hétfőt és a pénteket már "hústalan" napnak nyilvánították. Ebből is az látszik, hogy 1944 őszére a lakosság nagy része már hozzászokott ahhoz, hogy csak elvétve evett húst.
Pedig hús lett volna, hiszen 1944 őszén már a Tiszántúlon volt a front, így azon a környéken kényszervágásokat rendeltek el. Ezek oka egyrészt az volt, hogy a hadsereget etetni kellett, másrészt a magyar vezetés nem szerette volna, hogy a szovjet csapatok kezére jussanak az állatok - mondta Ungváry Krisztián történész a hústilalommal kapcsolatban a Magyar Nemzet kérdésére. A kényszervágás során leölt állatok húsa azonban többnyire Németországba került
Néhány héttel a fenti rendelet megjelenése után egyébként Budapest élelmiszerellátásáról Rajk Endre készletgazdálkodási kormánybiztos jelentésébe a következőket írta: "kenyérhelyzet: liszt és gabonakészlet négy hétre, hús két hétre, zsír két napra, cukor novemberre, szárazfőzelék egy hónapra elegendő, burgonya- és konzervféleség nincs".
A hústilalom bevezetésével egyidőben november 16-án forgalomba kerültek a tej-jegyek is a fővárosban. Akinek nem volt ilyen jegye, az csak akkor kaphatott tejet, ha már az összes jeggyel rendelkezőt kiszolgálták, és még maradt. A gyakorlatban persze az esetek többségében nem maradt.
mfor.hu