A szervezet közleménye szerint a húsvétot megelőző kéthetes időszakban a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre figyelt az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Kiemelt szempont volt, hogy a tojások jelölésén a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen. A magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kapott a termékek származásának ellenőrzése.
A vendéglátó-étkeztető vállalkozásoknál és a cukrászatokban a transzzsírsav tartalmú alapanyagok felhasználására vonatkozó eljárásokat és nyilvántartásokat is ellenőrizték. A kéthetes időszakban országosan összesen 2951 ellenőrzést végeztek a szakemberek. A feltárt szabálytalanságok miatt 58 alkalommal figyelmeztetett a hatóság, és 176 esetben összesen 12,54 millió forint bírságot szabtak ki.
Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 16 222 hazai és külföldi élelmiszer-tétel 3,3 százalékát, 438 tételt kellett kivonni a forgalomból 9 tonna mennyiségben, amelynek értéke meghaladta a 6 millió forintot. Az élelmiszerek forgalomból való kivonásának leggyakoribb oka a jelölési hiba és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt, előfordulási arányát tekintve azonban egyik sem érte el a vizsgált tételek 1 százalékát.
Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben megállapított különböző hiányosságok előfordulási aránya hasonló volt a tavaly tapasztaltakkal, első helyen a higiéniai hiányosságok álltak. A nyomon követhetőségre vonatkozó hibák előfordulási aránya 4-ről 2,4 százalékra csökkent.
MTI