4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ünnepre készülünk, így ismételten nagy a forgalom a hazai halpiacon. A Magyarországon elfogyasztott halak 35-40 százalékát ugyanis karácsonyra vásároljuk. Bőséges választékra és a tavalyihoz hasonló árakra számíthatunk a 2007-es szezonban. A halakon kívül különféle tengeri csodákat is szép számmal kínálnak a kereskedők. Mfor.hu háttér.

(Mfor-montázs)

Finom és egészséges. Mégis inkább csak karácsonykor kerül hal a tányérunkra. Bár hazánkban öt éve folyamatosan növekszik a halfogyasztás, még mindig csak 3, 74 kilogramm az egy főre jutó éves vásárlás, ami messze elmarad az uniós húsz kilóhoz képest.

Egy néhány éve készült felmérésből mégis az derül ki, hogy a baromfi után a második legkedveltebb húsféleség a hal. Ez az ellentmondás abból adódik, hogy a halat ünnepi ételnek tekintjük. Ezért nem véletlen, hogy éppen karácsony tájékán vásároljuk a legtöbb pontyot, fogast és busát.

Az idei forró nyár nem kedvezett a tógazdaságoknak: a mintegy 23 ezer hektárnyi tóterületen gazdálkodó száz termelőt jelentősen érintette az aszály és az ebből adódó vízhiány. A kánikulában ugyanis a halastavak vízszintje naponta több centiméterrel apadt a párolgás miatt, ugyanakkor sem természetes, sem fizetett vízutánpótlást nem sikerült szerezni.

A vízhiány sok helyen a halak pusztulásához vezetett, így kényszer lehalászásokra volt szükség. Külön gondot okozott, hogy a takarmány ára duplája a tavalyinak.

A ponty a legnépszerűbb

A nehézségek ellenére a halászok talán mégsem járnak annyira rosszul, mert legalább - a korábbi évekkel ellentétben - nem kell olcsó, ámde sokszor kétes minőségű szlovák és cseh pontyimport-dömpingre számítani. Ezzel szokták ugyanis az áruházláncok lenyomni az árakat. A halászok abban is reménykednek, hogy az idén egyik nagyáruház sem akciózik majd importált édesvízi hallal.

Az árakat figyelve azt láthatjuk, hogy a halárusító helyeken a fogyasztás kétharmadát adó ponty kilóját 600-900 forintért, a pontyszeletet pedig 1000-1400 forintért kínálják.

A harcsát 1400, a csukát 900-1000 forintért, a süllőt 1500-ért, míg az afrikai harcsát, illetve filéváltozatát, valamint a mediterrán vidékekről származó kéksügért 1200-2000 forintért mérik. A hazai vizekben nevelt afrikai harcsát filéként árusítják, s azt ajánlják, otthon ne is próbálkozzunk a pucolással.

A hazai halak közül a jóval olcsóbb busa és amur is bőven kapható, e halak filéje és törzse kilónként 600-900 forintba kerül. Borsosabb árakra számíthatunk, ha különféle tengeri herkentyűkre vágyunk.

Kóstolhatunk cápaszeletet is


Bár kínálatból nincs hiány, egyes helyek között kétszeres árkülönbségek is lehetnek. Nagy népszerűségnek örvend a lazac, amelyből egész halat, filét, szeletet, kockát árusítanak nyersen és konyhakészen, 3200 és 6000 forint közötti áron. Legdrágább a füstölt norvég lazacfilé, ezért már kilónként 8000-9000 forintot kell fizetni.

Valamivel olcsóbb, 3800 forint a tengeri sügér és filé-változata, amelynek kilója 6100 forint. De kaphatunk cápaszeletet is, 1800 forintért, vagy akár lepényhalat 2800, míg ördöghalat 4800 forintért kilónként.

Az egészséges és tudatos táplálkozás elterjedése nagymértékben hozzájárult a halevés növekedéséhez, sőt egyes országokban divatételként tartják számon a halat. A Halászati Terméktanács szeretné, ha minél több "ünnepnapot" iktatnánk étrendünkbe. Szlogenjük is üzeni: „Egyen halat, finom falat!”.

A fogyasztás népszerűsítése érdekében számos rendezvényt, szabadtéri mulatságot szerveznek, illetőleg támogatnak, ahol igen változatos halételeket készíthetnek és kóstolhatnak az ínyenc látogatók, akár főzőverseny keretében is.

A Halászati Terméktanács pár évvel ezelőtt kampányt indított annak érdekében, hogy a boltokban - a jogszabályoknak megfelelően - fel legyen tüntetve a termék származási helye. A tőlünk északabbról származó pontyok ugyanis nem vagy nem kielégítő mértékben tartalmazzák a paprika oldásához szükséges zsírt, ami a finom halászlé nélkülözhetetlen feltétele. Enélkül ugyanis keserű lesz az étel. A Kárpát-medence halastavaiban és természetes vizeiben élő pontyokból viszont ízletes halászlé készíthető – és ehhez nem kell mélyebbre nyúlnunk a pénztárcánkba, mint tavaly.

Simon Rita

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!