TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megközelítette a 4 milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége.

A BP brit energetikai konszern hétfői közleménye szerint összesen 3,95 milliárd dollárt fordítottak a Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására. Egy héttel korábban 3,5 milliárd dollár, két hete pedig 3,12 milliárd dollár volt a BP költsége.

A közel 4 milliárd dolláros összegben az olajfolt terjedése elleni védekezés és a szennyezés felszámolásának költségei vannak benne, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség, a mélytengeri szivárgás megállítására indított műveletek költségei és a kártérítésre fordított összegek. Az eddig beérkezett 116 ezer kártérítési követelésből 67.500-at egyenlítettek ki, összesen 207 millió dollár értékben.

A kárelhárítási munkálatokban 43.100 ember vesz részt 6.470 vízi járművel és több tucat repülővel. Eddig összesen 807.143 hordónyi (1 hordó=159 liter) olajos folyadékot gyűjtöttek össze. Olajégetést 408 alkalommal hajtottak végre, aminek révén több mint 260 ezer hordónyi kőolajat tüntettek el a tenger felszínéről. Az olajfolt terjedését gátló bóják több mint ezer kilométer hosszú védelmi vonalat alkotnak.

A 11 halálos áldozattal járó áprilisi fúrótorony-robbanás után megindult olajszivárgás az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés. Becslések szerint a katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

A robbanás óta a BP piaci tőkeértéke nagyjából a felére, 104 milliárd dollárra csökkent. Az utóbbi három héten már emelkedett a BP-részvény, hétfőn azonban 2,5 százalékot veszített értékéből, miután hírek terjedtek el arról, hogy újabb szivárgást észleltek a meghibásodott mélytengeri kút térségében, ami arra utalhat, hogy nem működik megfelelően a múlt héten felerősített új olajfogó berendezés.

A BP - egykori nevén British Petroleum - világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár, nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre. Sorsa kulcsfontosságú a brit gazdaság számára, egyebek között azért, mert a brit energiaellátó infrastruktúra nagy része is a tulajdonában van. Jelentőségét mutatja, hogy Tony Blair miniszterelnöksége idején szokás volt "Blair Petroleum" néven emlegetni.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.