3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Akár kétmilliárdos bírságot is kaphatnak azok a vállalkozások, melyek nem tartják be az élelmiszerekre vonatkozó egészségügyi előírásokat. A parlamenti bizottságok tárgyalják már az élelmiszerlánc minőségi ellenőrzéséről szóló törvénytervezetet, mely több eddigi jogszabályt válthat fel.

A parlamenti bizottságok tárgyalják már az élelmiszerlánc minőségi ellenőrzéséről szóló törvénytervezetet, s az új törvény várhatóan 2009 januárjától lesz majd hatályos - mondta Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, országos főállatorvos az Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia megnyitóján.

Az új törvény kiváltja majd az eddigi élelmiszertörvényt, a növény és talajvédelmi, valamint a takarmánytörvényt - tette hozzá. Süth Miklós hangsúlyozta azt is, hogy az új törvény hatályba lépésével megszűnik majd az állategészségügyi és a minőségvédelmi bírság, viszont "bejön" az élelmiszerlánc-felügyeleti és az ellenőrzési bírság.

Mint mondta: egyik a termékre, a másik a tevékenységre vonatkozik majd. Új és szigorúbb rendelkezés a törvényben az is, hogy a bírságot 15 napon belül be kell fizetni, illetve az adók módjára behajtható lesz - jegyezte meg, hozzáfűzve: a bírságok összege 20 ezer forinttól 2 milliárdig is terjedhet. Ezzel a széles pénzbeli szankcióval megfelelően lehet majd differenciálni kivállalkozások véletlenszerű hibája és a komoly pénzügyi bevételekre szert tevő, illegális vállalkozások között - vélekedett Süth Miklós.

A szakállamtitkár szerint "az új törvénnyel reagálunk az elmúlt néhány év eseményeire". Mint mondta: a legális vállalkozások betartják vagy igyekeznek betartani a szabályokat, ám "az elmúlt időszak megmutatta, hogy nem csak ilyen vállalkozások vannak". Süth Miklós a Magyar Hússzövetség adatára hivatkozva mondta, hogy aszerint 30-40 százalék is lehet a feketegazdaság a húselőállítás és -forgalmazás területén. Ha négymillió setéssel számolunk és csak 25 százalékra tesszük a fekete gazdaságból a fogyasztó elé kerülő húst, húskészítményeket, az akkor egymillió sertést jelent - vélekedett az országos főállatorvos.

Süth Miklós szerint nem elég a pénzbírság, sem a felfüggesztés és az engedély visszavonása, az oktatást is alapvető igénnyé kell tenni, s az új törvényben ez megjelenik. Egy vállalkozásnak képeznie kell munkatársait, hogy szakmailag eleget tudjon tenni a "bizalmi termék" előállítási kötelezettségének - tette hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!