Magyarországon egyelőre nem találtak a hatóságok dioxinnal vagy pentaklórfenollal szennyezett élelmiszereket, bár egyelőre csak négy termék vizsgálata fejeződött be.
A Fornetti korábban gyorsan - az uniós élelmiszerbiztonsági riasztás után közvetlenül - jelezte, hogy megvizsgáltatná termékeit, mert használ bizonytalan eredetű guargumit. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság tesztelte a cég alapanyagait, de azokban nem talált mérgező anyagokat - közölte Süth Miklós főállatorvos pénteki sajtótájékoztatóján.
Már vissza is hívtak terméket
Hozzátette: eddig 343 cég jelezte, hogy élelmiszerbiztonsági vizsgálatot kér, mivel használ Indiából, illetve ismeretlen helyről származó guargumit. A laboratóriumokba egyelőre 17 vállalattól 37 minta érkezett be. A főállatorvos elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan várhatók az eredmények.
A Friesland Hungária már visszahívta a boltok polcairól a barackos Túróvarázs és a Krémes Duó elnevezésű termékeit, amelyeknél felmerült a gyanú, hogy szennyezettek lehetnek dioxinos adalékanyaggal. A cég a tejtermékekhez használatos lekvárt Csehországból hozza be, a beszállító pedig használhatott rossz minőségű guargumit - közölte Süth Miklós.
A korábbi információkkal ellentétben nem valószínű, hogy mind a kétszázezer, guargumit használó vállalat jelentkezik a vizsgálatokra, mivel jó részük nem alkalmaz indiai vagy ismeretlen eredetű adalékanyagot. Süth Miklós reményei szerint a mostani 343 cégen kívül már nem sok vállalat kér tesztet.
Gyorsabb és olcsóbb vizsgálatok
A vizsgálatokra önként jelentkezhetnek a cégek, ez a saját felelősségük - jelentette ki a főállatorvos. Abban az esetben, ha valaki bizonytalan eredetű guargumit használ, ám azt mégsem jelenti a hatóságnak, bírságra számíthat. "Ám minden bizonnyal a hírnév csorbulása fenyegeti legjobban ezeket a cégeket: ha kiderül, hogy nem küldtek mintát a laboratóriumnak, a vevők elpártolhatnak termékeiktől" - fejtette ki Süth Miklós.
A főállatorvos hozzátette: egy uniós ajánlásnak köszönhetően hamarosan olcsóbbá és gyorsabbá válhatnak a tesztek. Az uniós tagállamokban elvégzett pozitív eredményű vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy valószínűleg egyszerre érte dioxin- és pentaklórfenol- szennyezés az Indiából származó adalékanyagot.
Tehát kellő mennyiségű teszt lebonyolítása után elég lesz a 30-35 ezer forintba kerülő és két napot igénybe vevő pentaklórfenol-vizsgálatot elvégezni, s az érintett élelmiszereket így is ki lehet majd vonni a boltok polcairól. Ezzel szemben a dioxinvizsgálat négy napig tart, és 220 ezer forintba kerül. Az, hogy hány vizsgálati eredmény kell az új eljárásrend beindításához, jövő héten derül ki - fűzte hozzá Süth Miklós.
Mindenben van guargumi?
Vámos Görgy, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: az előzetes jelzések alapján az emberek a korábbinál jobban odafigyelnek a boltokban, és kevesebb guargumi-adalékkal készített élelmiszert vásárolnak.
A fogyasztók ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a guargumi nagyon elterjedt adalékanyag. Öntetek, tejtermékek, kakaóitalok éppúgy tartalmazhatják, mint kenyérfélék, dzsemek, üdítők vagy felvágottak. Ezért az sem meglepő, hogy az oevi-listáján a nagyobb vállalatok közül a Coca-Cola, a Danone és a Fornetti neve is szerepel.
Ettől függetlenül nincs ok pánikra, hiszen a speciális adalékból eleve kis mennyiség kerül az élelmiszerekbe. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy épp olyan terméket hoznak kereskedelmi forgalomba, amely dioxinnal szennyezett guargumit tartalmaz.
Vámos György korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a guargumis élelmiszerek egy része továbbra is forgalmazható lesz, ha azokban nem mutattak ki káros anyagot. A vizsgálatokat követően a kereskedő kizárólag a tilalmi listán szereplő termékeket köteles visszavenni a vásárlótól.
Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy a gyártó milyen időszakban állította elő a listán megnevezett terméket. Előfordulhat ugyanis, hogy csak bizonyos időszakban gyártott áru esik tilalom alá.
Az EU-ban egy héttel ezelőtt jelent meg az első dioxin-szennyezésről szóló hír. Ekkor még csupán a svájci Unipketin vállalat jelezte, hogy tudtán kívül dioxinos élelmiszeripari adalékanyag került a birtokába, amelyet az indiai India glycols vállalat exportált. A stabilizátorként használt guargumiban 406 pg/gramm dioxint mutattak ki.
Ezt követően először olyan hírek láttak napvilágot, hogy hazánkba nem is került a szennyezett anyagból. Múlt pénteken azonban megerősítették azt az információt, hogy a problémás tételekből Magyarországra is érkezett.
L. Nagy GáborMenedzsment Fórum
Kapcsolódó anyagok: Guargumi-ügy: csak pénteken teszik közzé az első eredményeket MÉBIH: nem került forgalomba a dioxinos guar-liszt Csütörtökre kiderül, mi szennyezett dioxinnal